Navadna smetlika (Euphrasia rostkoviana)

  Navadna smetlika (Euphrasia rostkoviana)
  Deli naprej

  Če bo jeseni veliko navadne smetlike, potem bo zima huda z veliko snega. Staro ljudsko verovanje.

  Legenda pravi, da je navadna smetlika dobila svoje latinsko ime po grški graciji Evfrozini (katere ime pomeni veselje), ker zdravi oči, vsakega razveseli. Navadna smetlika se je od nekdaj uporabljala v ljudski medicini. Nekateri jo imenujejo oči matere božje, ker že od nekdaj v ljudskem zdravilstvo dokazano velja za idealno naravno zdravilo za očesne bolezni.

  Lastnosti navadne smetlike

  Navadna smetlika je majhna enoletna rastlina, ki raste po suhih travnikih, posekah in pašnikih. Ima nazobčane, z drobnimi dlačicami pokrite liste in majhne ustnate cvetove z belimi cvetnimi listi z rumenimi in svetlo vijoličnimi lisami. Raste po vsej Evropi, kjer uspeva od nižine do višine 2000 m. V travi je navadna smetlika precej neopazna, saj zraste le od 5 do 20 cm v višino.

  Druga imena za navadno smetliko

  Roža svete Lucije, vidova trava, oči matere božje, mačkine dušice, očesnik, očesnica, čistak, kopalca, premagalka, vres, griževka, primožek, zobnica, sirotica

  Kje, kaj in kdaj nabiramo navadno smetliko?

  Najdemo jo po suhih travnikih, posekah in pašnikih. Pojavi se kmalu po košnji in jo nabiramo do prve slane ali od julija do konca septembra. Nabiramo nadzemno cvetočo rastlino. Navadna smetlika je zelo krhka in jo zlahka izpulimo s koreninicami. Zato vzemite s seboj škarje in rastlino nad zemljo odrežite.

  Učinkovine navadne smetlike

  Čreslovine, protimikrobni iridoidi, glikozid rinantin, vitamin C, fenoli, eterično olje, flavonoidi in smole.

  Učinkovanje in uporaba navadne smetlike

  Navadno smetliko uporabljamo za notranjo in zunanjo rabo. Zaradi svojih lastnosti je zelo učinkovita pri lajšanju težav z očmi. Obkladek iz smetlikinega čaja pomaga pri ječmenu, zlepljenih očeh, vneti roženici in vnetju očesne veznice. Pomirja utrujene in solzeče se oči. Učinkovito deluje tudi proti virusom in bakterijam, ki pogosto prizadenejo naše oči. Navadna smetlika predstavlja odlično alternativo današnjim kapljicam, kremam in ostalim sredstvam, ki jih uporabljamo za zdravljenje očesnih bolezni. V časuz, ko se zdravimo z obkladki, popijmo tudi skodelico čaja iz smetlike in s tem podkrepimo delovanje na oči. Čaj iz navadne smetlike uporabljamo tudi za krepitev spomina.

  Njeno drugo ime griževka nakazuje na njeno notranjo uporabo: pomaga namreč pri želodčnih težavah, prebavnih težavah in driski. V čajnih mešanicah se uporablja za lajšanje prehladnih težav, proti kašlju in hripavosti.

  Previdnostni ukrepi uporabe navadne smetlike

  • Pazimo, da odmerek pripravka ni prevelik, saj lahko povzroči srbenje ali vnetje oči, težko dihanje, slabost, nespečnost in zmedenost
  • Med jemanjem smetlike si oči zavarujte s sončnimi očali
  • Med nosečnostjo ali dojenjem pripravkov ne jemljite
  • Pripravke smetlike, namenjene očem, uporabljajte le pod zdravniškim nadzorom

   


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.