Navadna rosnica (Fumaria officinalis)

  Rosnica, navadna (Fumaria officinalis)
  Deli naprej

  Navadna rosnica (Fumaria officinalis) je zelo razširjena rastlina, ki jo na podeželju poznajo tudi pod drugimi imeni kot so, mehka resica, divja habauca, virant, svetega Petra ključ, smetnjak, …

  Že v srednjem veku so jo uporabljali kot zdravilno rastlino zoper kožne bolezni, za celjenje prask in odrgnin in za razkuževanje različnih poškodb. Navadna rosnica je tradicionalna rastlina, s katero so se lahko zaščitili pred škodljivimi vplivi in so jo v srednjem veku uporabljali tudi pri eksorcističnih obredih.

  Zdravilni učinki in uporaba

  Rosnica vsebuje veliko furmarne kisline, grenčine, smole in alkaloide, uporabljamo jo za sproščanje krčev, zniževanje krvnega pritiska, spodbujanje delovanje  jeter in ledvic, čiščenje krvi, kot tudi za zdravljenje in odpravljanje mozoljev in ekcemov. Rosnica je tudi zelo dobrodošla pri kroničnem zaprtju, čisti, odvaja in spodbuja izločanja urina.

  Nabiranje in shranjevanje

  Navadna rosnica (Fumaria officinalis) je močno razrastla enoletna rastlina, ki raste na sončnih in pol sončnih prostorih  po celi Sloveniji, najraje po poljih, vinogradih in vrtovih.  V višino zraste od 10 pa do 40 cm in ima  golo robato steblo, stebelni listi so sinjezeleni in izmenično nameščeni, cvetovi so grozdaste oblike, temno rdeče barve, ki se spreminja v rožnato ali v škrlatno rdečo barvo. Rastlina bogato cveti vse poletje in je zaradi barve vidna že od daleč. Nabiramo jo v lepem suhem vremenu stran od prometnih cest in naselji, v času cvetenja skupaj z listi in jo sušimo v senčnem zračnem prostoru. Pri sušenju si lahko pomagamo z električnem sušilcem za sadje in zelenjavo, pri sušenju pa temperatura ne sme preseči 30°C, čas sušenja pa naj bo hiter, da cvetovi obdržijo svojo barvo. Posušeno rastlino hranimo v suhem zračnem prostoru v embalaži, ki je primerna za shranjevanje živil in je uporabna najmanj eno leto.

  Priprava čajev in tinkture

  Poparek pripravimo tako, da 2 žličke posušene in zdrobljene rosnice prelijemo z 250 ml vrele vode, skodelico pokrijemo in počakamo 10 minut, nato čaj precedimo in ga počasi po požirkih pijemo preko celega dne.

  Prevretek si pripravimo iz 25 g posušene rosnice, ki jo zalijemo z 300 ml hladne vode, jo prevremo za 2 do 3 minute, nato jo precedimo in ga pijemo čez dan po požirkih.

  Tinkturo uporabljamo do 4 ml trikrat dnevno, oziroma 10 do 15 kapljic v 250 ml mlačne vode, držimo se tudi navodil proizvajalca tinkture.

  Tinkturo lahko pripravimo sami tako, da v 1 l domačega 40% do 50% žganja namočimo 200 g posušene rosnice, uporabimo lahko tudi 70% alkohol, ki ga dobimo v lekarni. Rosnico, ki jo zdrobimo, namakamo 3 do 4 tedne in jo med namakanjem večkrat pretresemo, nato jo precedimo in shranimo v temne stekleničke, ki jih hranimo v temnem neogrevanem prostoru.

  OPOZORILO
  Čaj rosnice vsebuje alkaloid fumarin, zato se v večjih količinah odsvetuje njegova uporaba. Pripravkov ne smemo jemati istočasno z zdravili za znižanje krvnega tlaka ali za zdravljenje srčnih obolenj.

  Foto: Miguel Porto


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.