Navadna plahtica – Alchemilla vulgaris

  Navadna plahtica
  Deli naprej

  Navadna plahtica je trajnica. Ima 7 do 9 polkrožnih ohlapnih listov, ne previsoka stebla in neopazne rumeno-zelene cvetove, ki cvetijo od aprila do junija, včasih še dlje. Listi navadne plahtice se pogosto poležejo na tla, zjutraj pa jim v sredini, kot biser, lesketa kapljica rose. Na višinah preko tisoč metrov lahko najdemo srebrno plahtico, ki raste na apnenčastih tleh, kot tudi v razpokanih skalah.Plahtica, ki raste v višjih legah, se med Ijudmi imenuje srebrna plahtica zato, ker se listi na spodnji strani srebrno lesketajo. Srebrna plahtica je posebej uporabna pri odpravi debelosti.

  Zanimivosti navadne plahtice

  Zahvaljujoč taninu ima plahtica grenak okus, a tudi močno protivnetno in protibakterijsko delovanje. Največjo slavo je plahtica dobila kot sredstvo proti ženskim bolezni, saj je ena najučinkovitejša rastlina pri teh težavah.

  Latinsko ime te rastline izhaja iz besede “alkemija”, ker so ji v preteklosti alkemisti  pripisovali čarobne moči. Upali so namreč, da bodo s pomočjo rose, ki se je v kapljicah zbirala na listih plahtice, nežlahtne kovine spremenile v zlato.

  Druga imena

  Hribska resa, plašček device Marije, rosnik

  Kje raste?

  Navadno plahtico lahko najdemo po gorah, planinah, pašnikih in travnikih, po gozdnih robovih, predvsem v alpskih in predalpskih predelih Slovenije.

  Učinkovine

  Čreslovine, grenčine, flavonoide, eterično olje v sledovih, saponine, sluzi, rudninske soli itd.

  Kdaj nabiramo navadno plahtico?

  Nvadno plahtico naabiramo jo od maja pa vse do septembra.

  Kaj nabiramo?

  Rastlino brez korenine, lahko nabiramo pa samo liste.

  Učinkovanje in uporaba

  Navadno plahtico uporabljamo za uravnavanje menstruacije, lajšanje močne in boleče menstruacije, nožnično vnetje, kandidozo in srbež zunanjega spolovila. Pomaga tudi pri krvavenju, pikih žuželk, slabosti in bruhanju, ekcemu in dermatitisu, vnetju grla, blagi driski (še posebno pri majhnih otrocih), revmi, hemoroidih in čiru na želodcu.

  Opombe

  • Zelo primerna za otroke.
  • Med nosečnostjo in dojenjem pa se plahtice izogibajte.
  • Čaj je uporaben za čiščenje ušes pri psih in mačkah.

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.