Navadna milnica (Saponaria officinalis)

  Navadna milnica (Saponaria officinalis) 1
  Deli naprej

  Navadna milnica (Saponaria officinalis) je trajnica, ki je razširjena po celi Evropi, Aziji, pa vse do zahodne Sibirije. Uspeva tudi v Sloveniji, na prodnatih tleh ob vodi, ter po opustelih nasipih. Po ljudskem izročilu so ji pravili tudi žajfeno zelje, žafje, piperat ali blevica. Uporabljali so jo že v srednjem veku, saj zapise o njeni zdravilnosti najdemo že v srednjeveških bukvah.

  Njene korenine, ki vsebujejo saponine, namočene v vodo, dajo raztopino, ki se močno peni in so jo najprej  uporabljali za umivanje in pranje perila, kasneje pa tudi v zdravstvene namene.

  Zdravilni učinki in lastnosti

  V tradicionalnem zdravilstvu so pripravke iz navadne milnice uporabljali tudi za pospeševanje izkašljevanja, toksini in saponini, ki jih navadna milnica vsebuje, pa povečujejo izločanje vseh žlez prebavnega trakta in tudi bronhialnih  žlez in nam tako olajša izkašljevanje. Milnico uporabljamo tudi, če imamo suhi kašelj. Pomaga pa tudi pri slabem delovanju prebavnih žlez in pri lenem črevesju. Koreninski del rastline vsebuje tudi vitamine D, C, B, in A.

  Nabiranje in shranjevanje

  Navadno milnico (Saponaria officinalis) nabiramo v času cvetenja. Nabiramo celo rastlino, razen korenin, ki jih kopljemo jeseni in zgodaj spomladi.
  Rastlina je lahko divja in raste prosto v naravi ali gojena, ki nam olepša vrt in je priljubljena tudi med čebelami, je trajnica, ki zraste od 70 d0 80 cm  v višino, ima široke ovalne suličaste liste, ki so svetlo zelene barve in dolgi 4 do 12 cm. Korenine so plazeče, za prst debele in zelo razvejane, rdečkasto rjave barve, na prelomu pa rumenkasto bele. Cvetovi rastejo na kratkih pecljih na vrhu stebla, premera do 4 cm  in so beli ali rahlo rožnati z močnim vonjem.

  Pri nabiranju lahko naberemo nadzemni del rastline, samo pri sušenju moramo biti pazljivi, saj se steblo zelo počasi suši, zato ga moramo sušiti posebej.
  Koreninski del moramo dobro očistiti ostankov zemlje, pri sušenju nadzemeljskega in koreninskega dela zelišča si lahko pomagamo s sušilcem za sušenje rastlin, paziti pa moramo, da temperatura ne preseže 40 °C. Posušeno zelišče hranimo v zaprti posodi primerni za shranjevanju živil.

  Čaj navadne milnice in njegova uporaba

  Čaj iz korenine milnice pripravimo tako, da dve žlički posušene, narezane, zdrobljene korenine namočimo v 250 ml hladne vode in pustimo, da stoji šest do osem ur, nato ga segrejemo do vretja.

  Pijemo ga do dvakrat na dan po eno skodelico čaja.

  Čaj iz zelenega nadzemnega dela pripravimo tako, da dve čajni žlički zdrobljenega zelišča prelijemo z 200 ml vroče vode in pustimo stati 10 d0 12 minut, nato čaj precedimo.

  Kopel iz navadne milnice

  Iz čaja navadne milnice si lahko pripravimo kopel, ki odpravlja glivična obolenja, kožne lišaje in luskavico. Za pripravo kopeli si pripravimo čaj iz zdrobljenih korenin navadne milnice in sicer, 2l čaja na 10 l vode.  Pri zdravljenju glivičnih obolenj, čaj milnice lahko razredčimo s kamiličnim čajem.

  Prekomerno uživanje navadne milnice lahko povzroči drisko, bruhanje in omotičnost.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.