Navadna madronščica (Linaria vulgaris)

  Navadna madronščica (Linaria vulgaris) 1
  Deli naprej

  Navadna madronščica (Linaria vulgaris) spada v družino črnobinovke. Poznamo jo tudi pod drugimi imeni: veščička trava, zelenec, žaber, žabri, divje mlečje, lazica in divji len.
  Je zelo razširjena rastlina in raste  na kamnitih nasutih tleh po celi Sloveniji. Kot zdravilna rastlina je bolj malo poznana, v ljudskem zdravilstvu pa je opisana že leta 1859 kot zdravilno zelišče za zdravljenje ožilja in hemoroidov.

  Zdravilni učinki

  Navadna madronščica vsebuje glikozid, linarin, linakrin pektolinarin, eterično olje, flavonoide, gumi in organske kisline kot so jabolčna, mravljinčna in citronska kislina, ki nam pomagajo pri vnetju ven, poškodbah kože, kožnim madežem, uravnavanje urina, težave z vranico, vodenici, zlatenici in zaprtju.

  Nabiranje in shranjevanje

  Je trajna rastlina, ki ima belkasto plazečo korenino iz katere poženejo stebla do 60 centimetrov visoko, na njih poženejo ozki suličasti listi, na vrhu stebla pa se razvijejo rumenkasti cvetovi v grozdasto socvetje. Sveža rastlina ima rahlo neprijeten vonj, ko pa jo posušimo, se vonj izgubi, nabiramo jo v času cvetenja v mesecu juliju in avgustu tako, da jo odrežemo malo nad rastiščem, jo zvežemo v šopke in jih obesimo na senčno zračno mesto, lahko pa jo narežemo na drobno in jo posušimo v električnem sušilcu za sadje in zelenjavo, pri tem pa moramo paziti, da temperatura pri sušenje ne presega 30 °C. Posušeno zelišče zdrobimo in ga hranimo v zaprti posodi primerni za shranjevanje živil, uporabnost je najmanj eno leto.

  Uporaba zelišča

  Čaj pripravimo kot zavretek tako, da čajno žličko zdrobljene posušene zeli prelijemo s 250 ml hladne vode, jo zavremo in ko voda zavre jo odstavimo in pustimo stati 10 minut, nato čaj precedimo, skodelico čaja popijemo počasi po požirkih pri težavah z zlatenico, urinom, vranico in pri zaprtju, vendar največ tri skodelice na dan. Čaj uporabimo lahko tudi za obkladke, saj zdravi poškodovano kožo, ture in zlato žilo.

  Sok si lahko pripravimo s pomočjo električnega  sokovnika za hladno stiskanje in ga uporabljamo za čiščenje kože in pigmentnih madežev.

  Tinkturo pripravimo iz štirih jedilnih žlic sveže na drobno narezane madronščice, ki jo prelijemo s 750 ml vrele vode, počakamo eno uro, nato vodo precedimo in jo nalijemo v litrsko steklenico, dodamo še 250 ml 70% alkohola, ki ga lahko kupimo v lekarni, tako pripravljeno tinkturo lahko prelijemo v manjše temne stekleničke in jih hranimo v temnem neogrevanem prostoru.  S tinkturo, ki jo vtiramo v kožo lahko odstranimo kožne, sončne in starostne pege.

  Mazilo  si pripravimo iz 20 g sveže na drobno narezane madronščice, ki jo za teden dni namočimo v 30 ml domačega alkohola, nato alkohol precedimo in ga zmešamo s 50 g neslane svinjske masti, mazilo uporabljamo za zdravljenje vnetih ven, krčnih žil in srbečih hemoroidov.

  Opozorilo

  Navadna madronščica v farmaciji ni raziskana, zato jo je potrebno previdno uporabljati.

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.