Navadna konjska griva (Eupatorium cannabinum)

  Navadna konjska griva (Eupatorium cannabinum) 1
  Deli naprej

  Navadna konjska griva (Eupatorium cannabinum) je trajnica, ki izvira iz Severne Amerike in jo poznamo tudi pod imenom moračnik.

  Poznamo jo kot evropsko rastlino, ki so jo zanesli tudi v severno Afriko in zahodno Azijo. Dolgo je veljala za čarobno rastlino, zaradi česar so jo v preteklosti imenovali kar ‘vilina paličica’.
  V 18. stoletju naj bi konjsko grivo na Škotskem uporabljale čarovnice za zdravljenje nepojasnjenih bolezni. Anglosasi so rastlino uporabljali za celjenje ran od ugrizov strupenih kač, Severnoameriški Indijanci pa so konjsko grivo uporabljali za pospeševanje znojenja pri tifusnih vročinah, zdravljenju akutnega katarja in prehlada.

  Zdravilni učinki

  Konjska griva vsebuje eterično olje, glikozid evpatorin, flavonoide, grenke snovi, različne sladkorje, polisaharide, smole, čreslovine, razne organske kisline, inulin, sluzi in galno kislino.

  Uporabljamo jo pri gripi, vročinskih boleznih, spodbuja delovanje jeter in ledvic in pomaga pri izločanju strupov iz telesa. Zemeljski in nadzemni deli rastline na nas delujejo kot naravni stimulans imunskega sistema, ki krepi odpornost organizma  proti baterijskim in glivičnim obolenjem. Povečuje izločanje žolča, znižuje temperaturo, pospešuje potenje, zdravi rane in ustavlja krvavitve. Sok korenine deluje tudi proti glistam.

  Nabiranje in shranjevanje

  Konjska griva je od 1 do 1,5 m visoka trajnica. Iz korenike raste pokončno dlakavo steblo. Spodaj je pogosto rdečkasto, zgoraj pa razvejano. Valoviti listi z mehkimi dlačicami so suličasti, razbrazdano napiljeni in imajo izrazit srednji živec. Listi so 10 do 15 cm dolgi in rastejo v nasprotnih parih. Spodnji pari so zraščeni tako, da dajejo vtis, kot da gre za en velik list, skozi sredino katerega raste rdečkasto steblo. Konjska griva cveti od avgusta do oktobra, ima rdečkaste cvetove, ki so združeni v čopke. Uporabni so listi in korenine, liste nabiramo v juliju in avgustu, korenine pa v času mirovanja vegetacije, to je v zimskem času. Liste in korenine lahko tudi posušimo na zraku ali pa s pomočjo električnega sušilca, temperatura sušenja za liste ne sme preseči 30 °C, za korenine pa 40 °C.

  Uporaba zelišča

  Poparek pripravimo iz dveh žličk zdrobljenih svežih ali posušenih listov, ki jih poparimo z 250 ml vrele vode, počakamo 10 minut, nato čaj precedimo.
  Uporabljamo ga  za odpravo prebavnih težav, zlasti driske in sindroma razdražljivega črevesja. Z zmanjšanjem draženja in vnetja v membranah in tkivih črevesja lahko konjska griva pomiri razdražen želodec.
  Na podoben način lahko konjsko grivo uporabimo za lajšanje dihalnih težav, ki jih spremlja vnetje; kot so vneto grlo, kronični kašelj, bronhitis in druge težave s sinusi. Pri prehladu in kašlju je uporaba konjske grive učinkovit način za pospešitev okrevanja in zdravljenja.

  Zavretek pripravimo za zdravljenje vnete kože in kožnih ran, čaj naj bo močan, dve žlici zeli na 250 ml vode, saj ga uporabimo tako, da v njega pomočimo čisto gazo, ki jo kot obkladek polagamo na poškodovano kožo.

  Hladni namok pripravimo tako, da jedilno žlico sveže ali posušene zeli damo v 250 ml  hladne vode in pustimo stati namočeno 8-10 ur. Dnevno pijemo 1-2 skodelici, čaj deluje odvajalno in pospešuje potenje.

  Opozorilo
  Med nosečnostjo in dojenjem pripravkov iz konjske grive ne uporabljamo.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.