Navadna in topolistna kislica

  Navadna in topolistna kislica
  Deli naprej

  Kislica je rastlina, ki raste divje vsepovsod po Evropi, po travnikih in obrobju gozdov. Najraje ima sončno ali rahlo senčno lego ter prst, ki je dobro odcedna, vlažna ter z veliko železa. Poznamo več vrst kislice. Če želite kislico, vir zdravja in hranil, vključiti v svojo prehrano, je pomembno, da poznate dve najbolj razširjeni vrsti.

  Navadna kislica (Rumex acetosa) je trajna zel iz družine dresnovk, ki se lahko goji kot vrtna rastlina. Večina kisličnih listov ima dražeče oster kisel okus, ki se imenitno poda k mnogim jedem, od solat do zeliščnih juh, in omak ter namazov.  Najkvalitetnejša je gojena vrtna kislica, ki jo sejemo po vrtovih in ji režemo liste kot blitvi. S trganjem še pospešimo razvoj novih listov.

  Topolistna oz. mala kislica (Rumex acetosella) je prav tako trajnica iz družine dresnovk. Ima zelene liste z rdečimi žilami, ki delujejo zelo dekorativno. Je blažjega okusa, primerna za začinjanje solat. Pripisujejo ji tudi, da pomaga čistiti kri.

  Vpliv kislice na zdravje

  Kislice vsebujejo veliko vitaminov A in C. Vitamin A je v maščobi topen vitamin, ki pomaga pri ohranjanju zdravega vida in kože, krepi imunski sistem, pospešuje rast in ohranja zdravje reproduktivnega sistema. Vitamin C pa je pomemben antioksidant, ki ima ključno vlogo pri izgradnji imunskega sistema.

  Poleg tega kislica v prehrani pomaga pri prebavi ter znižuje raven holesterola in krvnega sladkorja. Ker vsebuje pomembna mikrohranila, ščiti pred rakom, debelostjo in sladkorno boleznijo tipa 2.

  Topolistna kislica se v kombinaciji z drugimi zelišči uporablja tudi pri zdravljenju sinusitisa in bronhitisa. Številne študije so pokazale, da mešanica zelišč učinkovito lajša nekatere simptome, kot sta zamašen nos in glavobol.

  Možni stranski učinki

  Kislica vsebuje velike količine oksalne kisline, zato je priporočljivo zmerno uživanje, saj v nasprotnem primeru lahko pride do zastrupitve in poškodb ledvic, jeter ter prebavnega trakta.

  V normalnih količinah je kislica zdrav dodatek jedem, vseeno pa se iz varnostnih razlogov odsvetuje uživanje otrokom in nosečnicam.

  Foto: Dinesh Valke


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.