Koruza in bogastvo ujeto v koruznih laskih

  Koruza in bogastvo ujeto v koruznih laskih 1
  Deli naprej

  Koruza je žito, ki je vsestransko uporabno in v Sloveniji je vsekakor dobro zastopana na naših poljih in njivah. Kmetje jo uporabljajo za krmo za živali, zrnja uporabljamo v kulinariki (koruzni zdrob, koruzna moka, v zrnju … mmmm in kako dobra je pečena …) in pa tudi v zdravilstvu. V ljudskem zdravilstvu je tako koruza, koruzni laski pravzaprav, dobro poznana in uporabljena. Dan danes smo morda nekoliko pozabili na njene zdravilne lastnosti, a je čas, da se ponovno spomnimo nanje.

  Koruza

  Koruza, Zea mays, zraste do 2 in tudi več metrov visoko in prihaja iz družine trav. Je nepogrešljiva v naši prehrani, pa tudi v prehrani živali. A to ni vse, zelo pomembna je tudi v zdravilstvu. Njena zdravilna moč se skriva v koruznih laskih. Koruza cveti v obdobju od junija do avgusta. Laske porežemo pred oprašitvijo in jih hitro posušimo v senci, lahko tudi (a previdno) na umetni toploti. V kolikor koruzni laski niso pravilno posušeni, hitro izgubijo svoje zdravilne učinke. dobro posušene lahko shranimo v steklenem kozarcu, ki dobro tesni. Hranimo v temnem in suhem prostoru.

  Zdravilne učinkovine, ki jih najdemo v koruznih laskih so: eterična olja, mastna olja, smola, čreslovina, saponini, rudninske snovi, glikozna grančina.

  Zdravilni učinki koruznih laskov

  Čaj, pripravljen iz koruznih laskov je uspešno zdravilo zoper bolezni ledvic in mehurja. Zdravi tudi vodenico in se obnese pri topljenju ter odstranjevanju ledvičnih kamnov. Čaj iz koruznih laskov se v uživanje priporoča tudi vsem, ki imajo težave z izločanjem seča oz. zastajanjem vode, saj delujejo kot diuretik in pospešujejo izločanje seča. Zdravi vnetje mehurja in težave s sečili.

  Pijejo naj ga otroci in starostniki, ki imajo težave z mokrenjem postelje, saj bi lahko čaj iz koruznih laskov uspešno pomagal premagati tudi to težavo.

  To pa ni vse, kar ta čaj zmore. Uspešno deluje tudi zoper revmo in protin.

  Čaj iz koruznih laskov je nepogrešljiv tudi v primerih zastrupitve telesa s kožnimi boleznimi – ošpice, škrlatinka, tifus … V pitje pa se priporoča tudi za lajšanje težav z rahitisom.

  Če koruzna laske kombiniramo še z regratom in meto, dobimo zdravilo zoper bolezni srčne mišice.

  Tudi za spodbujanje delovanja žolča, se priporoča uporaba pripravkov iz koruznih laskov. Še posebej se priporočajo pri težavah oz. motnjah delovanja jeter in žolčnika.

  Po nekaterih podatkih koruzni laski pomagajo tudi pri zniževanju previsokega krvnega tlaka in uravnavanju (nižanju) sladkorja v krvi.

  A ne le koruzni laski, tudi v koruznih kalčkih se skriva dobro. Tako je olje iz koruznih kalčkov odlično negovalno sredstvo, ki mehča kožo, jo nahrani ter poskrbi za njeno prožnost in elastičnost in pomaga pri odpravljanju gubic.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.