Korenje – odličen vir energije

  Korenje - odličen vir energije 1
  Deli naprej

  Korenje je nepogrešljiva vrtna rastlina. Tako v naši prehrani kot v zdravilne namene. Velja za odličen vir energije in tudi vitaminov in mineralov, ki jih naše telo potrebuje. Lahko ga zaužijemo bodisi surovega ali kuhanega.

  Zdravilni učinki korenja

  Korenje, Daucus carota, nepogrešljiva vrtnina, z do okoli 50 centimetrov visokimi listi in debelo korenino oranžne barve. A ne poznano le oranžnega korenja, obstaja tudi belo, rumeno, rdeče in vijolično korenje. Korenje vsebuje zelo veliko minaralov in vitaminov, med drugim: kalij, kalcij, vlaknine, vitamin C, vitamin A …

  V pomoč je pri najrazličnejših težavah in bolezenskih stanjih, zato ga le uživajte, bodisi surovega, kuhanega, v obliko korenčkovega soka …

  Le kdo še ni slišal besed:”Jej, korenje, da boš dobro videl, tako kot zajček.”
  In pravzaprav ta stavek, s katerim skušamo bolj ali manj uspešno prepričati otroke, da bi jedli korenje, le ni tako iz trte izvit. Korenje je resnično zelo pomembno za ohranjanje ostrine vida, saj jo krepi. Prav tako korenje pomaga pri zdravljenju oziroma lajšanju težav z očesno mreno.

  Korenje pomaga nevtralizirati odvečno želodčno kislino in preprečuje gnitje v črevesju. Ob težavah z drisko se tako priporoča uživanje kuhanega korenja. Pomaga tudi pri driski dojenčkov. V tem primeru se dojenčku skuha korenčkova juha ali pripravi pire iz kuhanega korenja. Mleko (tudi materino) je ob tem potrebno za nekaj časa umakniti iz dojenčkove prehrane.

  Otroci, ki redno jedo sveže korenje, so bolj odporni proti proti prehladnim obolenjem in vnetju ušes, pa tudi proti glistam.

  Korenje je zelo dobrodošlo tudi v prehrani diabetikov, še posebej, če v prehrano vključijo tudi sveže korenje.

  Sok iz korenja se priporoča revmatikom, saj čisti kri in spodbuja izločanje urina. Prav tako sok iz korenja preprečuje nastanek ledvičnih kamnov. Sok pomaga tudi pri boleznih jeter in ledvic, pa tudi pri boleznih pljuč je učinkovito.

  Zaradi učinkovine, imenovane dokarin, ki širi krčne žile, je korenje učinkovito pri preprečevanju arterioskleroze.
  Prav tako množi rdeče krvničke in je zato odlično sredstvo za lajšanje slabokrvnosti, hkrati pa povečuje naravno odpornost in imunski sistem in utrjuje kosti.

  Lahko ga porabimo tudi v obliki obkladka. Tako obkladki iz korenja uspešno pomagajo pri kožnih ekcemih, tvorih in luskavici. Tudi pri opeklinah bo obkladek iz korenja blagodejno učinkoval na mesto opekline.

  Ne uporabljamo pa le korenine, ampak sto zdravilni tudi listi in semena. Iz zelenih listov korenja tako lahko skuhamo čaj, ki pomaga pri zdravljenju aft v ustih (s čajem si izpiramo usta). Korenjevo seme pa uporabimo kot naravni diuretik, saj žene na vodo.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.