Kordabenedikta (Cnicus benedictus)

  Kordabenedikta (Cnicus benedictus) 1
  Deli naprej

  Kordabenedikta (Cnicus benedictus) je rastlina, ki je najprej uspevala v Sredozemlju, nato pa se je razširila tudi na ostale celine, pri nas uspeva na sončnih suhih tleh. V Sloveniji ima tudi več ljudskih imen kot so kardo-benedikta, žegnana kopriva, benediktinka in benediktova roža. V srednjem veku je kordabenedikta veljala kot zdravilo za vse bolezni. Ljudsko zdravilstvo jo čisla zlasti kot zdravilo zoper vročino.

  Zdravilni učinki

  Vsebuje glikozidne grenčine, čreslovino, sluz, olje in velike količine kalijevih, kalcijevih in magnezijevih soli. Pomaga nam pri nepravilnem delovanju jeter, žolča, želodca, proti depresiji. Pomaga pri okrevanju po hudih boleznih, zlatenici, pomaga pri srčni in pljučni astmi, čisti kri in umiri histerijo. Nabiranje in shranjevanje  se priporoča tudi bolnikom, ki imajo težave s pljučnimi boleznimi. Zdravi pljučnico, astmo, srčno astmo in starostno oslabitev srca, za kar danes boleha veliko ljudi.

  Nabiranje in shranjevane

  Kordabenedikta je enoletna rastlina, ki zraste v višino do 60 cm, ima nazobčane dlakave suličaste liste in je podobna osatu, cveti od junija do avgusta, cvet je rumene barve v obliki koškov. Nabiramo samo nadzemni del v času cvetenja, rastlino na drobno narežemo in jo v senci posušimo. Pri sušenju si lahko pomagamo z električnem sušilcem za sadje, zelenjavo in zelišča, temperatura pri sušenju ne sme preseči 40 °C.  Posušeno zelišče shranimo v zaprti posodi primerni za shranjevanje živil, uporabnost je najmanj eno leto.

  Uporaba zelišča

  Preliv pripravimo tako, da eno jedilno žlico posušene in zdrobljene zeli prelijemo z 250 ml hladne vode, pustimo stati pet do šest ur, nato ga segrejemo do vrelišča, čaj ne sme zavreti, precedimo ga in pijemo po požirkih največ dve skodelici dnevno. Čaj lahko uporabljamo tudi za zunanjo uporabo kot obkladek za hitrejše celjenje ran in ozeblin.

  Poparek pripravimo iz čajne žličke posušene zeli, ki jo prelijemo z vrelo vodo, lonček pokrijemo in počakamo 10 minut, nato čaj precedimo in ga po požirkih pijemo po eno skodelico dnevno.

  Vino nam pomaga, da očistimo in okrepimo želodec, priprava pripravka v vinu je zelo enostavna, dve jedilni žlici posušene in zdrobljene zeli namočimo v 250 ml belega vina, počakamo osem dni nato vino precedimo in ga počasi po požirkih popijemo.

  Tinktura prispeva k izboljšanju prebave in redno delovanje prebavnega črevesnega trakta, učinkuje tudi na dihala in omogoča lažje dihanje. Tinkturo uporabljamo tako, da 20 do 30 kapljic dodamo 100 ml mlačne vode in to popijemo pred obrokom ali po obroku 2 do 3 krat dnevno. Pripravimo jo tako da 100 g zelišča namakamo 20 do 25 dni v 50% domačem alkoholu, nato tinkturo precedimo in jo hranimo v temni steklenici.

  OPOZORILO

  Čaja in vina ne smemo piti pri vnetjih ledvic z visoko temperaturo. Ne smemo ga piti več kot 2 skodelic dnevno, saj v večjih odmerkih lahko povzroča bruhanje in drisko.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.