Kijasti lisičjak (Lycopodium clavatum)

  Kijasti lisičjak (Lycopodium clavatum) 1
  Deli naprej

  Kijasti lisičjak (Lycopodium clavatum) je zimzelena rastlina, ki raste v suhih iglastih gozdovih in so jo že nekoč zeliščarji uporabljali klub strupenosti, saj vsebuje radij, v zdravilne namene. Rastlina ima več domačih ljudskih imen: dremavec, lisiček, lisičje, bešurit, lisičji rep, navadni lisičjak, repec in omeličje. Rastlina je razširjena po vsem zmernem in hladnem pasu, v Nemčiji pa je tudi zaščitena. Nabirajo jo prosto v naravi, posebno v vzhodnoevropskih deželah in na Kitajskem.

  Zdravilni učinki kijastega lisičjaka

  Pomaga pri izločanju sečne kisline, deluje proti nabreklim jetrom, revmi, protinu, zaprtju, napenjanju, pomaga proti krčem, visokem krvnem tlaku, zdravljenju ran, kožnih izpuščajev, hemoroidov in kroničnem zaprtju.
  Zel vsebuje zelo veliko različnih alkaloidov, najpomembnejši med njimi je likopodin. Navzoča je tudi majhna količina flavonoidov, fenolnih kislin in triterpenov. Živinorejci, ki so sami skrbeli za zdravljenje domačih živali, so lisičjak uporabljali za zdravljene obolelih živali pri krčih, griži, bulah, kostni ali pljučni jetiki in metljavosti (bolezen ovc in goveda, ki jo povzroča veliki metljaj, zajedalec v žolču obolele živali).

  Nabiranje in shranjevanje

  Kijasti lisičjak je nizka zimzelena rastlina, ki je razpredena z dolgimi viticami iz katerih zrastejo približno 10 cm visoka stebla, nikoli ne cveti, ima pa trosovnike v katerih v mesecu avgustu in septembru dozorijo trosi. Trosiniso seme ampak ampak rumen prah, ki ga uporabimo za posipavanjem ran, da lajšajo bolečine in odpravljajo trdovratne kožne izpuščaje. Ko trosi v trosovniku dozorijo, jih previdno nabiramo in posušimo v zračnem temnem prostoru, posušene trose hranimo v zaprti posodi primerni za shranjevanje živil, njegova učinkovitost traja do enega leta. Nabiramo lahko tudi nadzemni del rastline preden trosi dozorijo, ga narežemo in posušimo v senčnem zračnem prostoru.

  Uporaba zelišča

  Poparek pripravimo tako, da poravnano čajno žličko trosov lisičjaka, prelijemo z 250 ml vrele vode, lonček pokrijemo, počakamo 10 do 15 minut in ga nato precedimo.

  Čaj popijemo po požirkih, zjutraj na tešče pred zajtrkom po eno skodelico dnevno.
  Čaj iz lisičjaka uporabljamo pri bolnikih, ki zbolevajo  za protinom, revmo in pri kroničnim zaprtju hemoroidov. Čaj je tudi uporaben pri vseh boleznih sečnih organov, zdravljenje ledvic in vnetju jeter.

  Zavretek pripravimo iz 1 čajne žličke posušene rastline tako, da jo prelijemo z 250 ml hladne vode, zavremo in nato precedimo.
  Čaj uporabljamo kot kopel ali za obkladke.

  Blazinico, ki jo napolnimo s posušenimi trosi lisičjaka, polagamo na mesta kjer se pojavljajo krči, posebno na stopalih in in mečih.

  Prepovedi in opozorila!

  Kijasti lisičjak vsebuje veliko zdravilnih učinkov, je pa tudi strupena rastlina, ki vsebuje radij. Zato pri uporabi velja velika mera previdnosti!
  Zaradi učinka na maternico, ni primeren za nosečnice in doječe matere, zaradi možne kronične strupenosti.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.