Kačja dresen (Polygonum bistorta)

  Kačja dresen (Polygonum bistorta) 1
  Deli naprej

  Kačja dresen (Polygonum bistorta) je svoje ime dobila po svoji značilno zaviti korenini. Izvira iz Azije in se je od tam razširila še v Evropo. Je zelo stara divja zelenjava, ki so jo sadili tudi v okrasne namene in jo uporabljali tako v ljudskem zdravilstvu za zdravilne namene, kot tudi v kulinariki. Že v ljudskem zdravilstvu so kačjo dresen uporabljali za zdravljenje driske, saj vsebuje veliko čreslovin.

  Zdravilni učinki

  Vsi deli rastline so zdravilni in užitni. Korenine vsebujejo veliko škroba, vitamina C, karotena (provitamin A) in čreslovin,  pa tudi oksalno kislino. Zaradi vsebnosti čreslovin so jo uporabljali za zdravljenje driske ali griže, za zdravljenje vetja grla in ustne votline, kot tudi hemoroidov in kačjih ugrizov.

  Nabiranje in shranjevanje

  Kačja dresen spada v družino dresnovke in uspeva do 2500 m nadmorske višine, na travnikih in pašnikih, ki vsebujejo veliko hranljivih hranil in vlage, je trajnica z močno veliko korenino, steblo je neporaščeno in zraste v višino do 80 cm. Pritlični listi so modrikasto zelene barve in so na dolgih pecljih suličaste oblike s srčastim dnom, stebelni listi pa so manjši in tudi suličasti, cvetovi so drobni, roza do rdeče barve, zraščeni v klasasto socvetje in cvetijo od maja pa do avgusta.

  V poletnem času nabiramo zeleni del rastline, v času mirovanja pa koreninski del, ki jih lahko posušimo, liste sušimo v toplem zračnem prostoru in ko so popolnoma suhi jih shranimo v zaprti posodi primerni za shranjevanje živil. Korenine, ki jih izkopljemo, dobro očistimo, lahko sušimo s pomočjo električnega sušilnika, pri tem pa moramo paziti, da temperatura ne preseže 40 °C, tudi koreninski del hranimo v zaprti posodi primerni za shranjevanje živil, korenine zmeljemo tik pred uporabo.

  Uporaba zelišča

  Preliv 

  Pripravimo ga iz dveh čajnih žličk zdrobljenih korenin, ki jih prelijemo z 150 ml hladne vode in pustimo stati najmanj 2 uri, lahko tudi preko noči, čaj uporabljamo za zdravljenje vnetega jezika, grla in ustne votline z izpiranjem in grgranjem.

  Čaj

  Pripravimo tako, da 1 čajno žličko zdrobljenih korenin kačje dresni damo v skodelico kuhanega nesladkanega zeliščnega čaja, premešamo in ga zaužijemo skupaj s prepečencem, čaj pomaga pri driski, griži in vročini, iz pripravljenega čaja lahko pripravimo tudi obkladke za zdravljenje hemoroidov.

  Mazilo

  Uporabljamo za zdravljenje hemoroidov.

  Sok 

  Sok, ki ga pridobimo s hladnim stiskanjem uporabimo za zdravljenje kačjega ugriza.

  Kot omenjeno, pa je rastlina uporabna tudi v kulinariki, iz nje lahko pripravimo špinačo, korenine pa uporabimo za pripravo polpetov tako, da jih čez noč namočimo v hladno vodo in jih naslednji dan zmeljemo.

   Opozorilo

  Vsi deli zeli vsebujejo določene snovi, ki v preveliki količini škodujejo zdravju, zato se naj ne uživajo v previsokih količinah.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.