Jerebika (Sorbus aucuparia) – ščiti dom in naše zdravje

  Jerebika (Sorbus aucuparia) - ščiti dom in naše zdravje
  Deli naprej

  Jerebiko od nekdaj opevajo kot drevo ljubezni, sreče in zaščite. Starodavna pričevanja jerebiko opisujejo kot drevo, ki odganja bolezni in zle duhove, zato so  jo ljudje sadilo ob svojih domovih. Zdravilne koristi jerebike vključujejo njeno sposobnost krepitve imunskega sistema, krepitev dihalnega sistema, izboljšanje prebave, preprečevanje nekaterih vrst raka in zmanjšanje bakterijskih okužb.

  Kaj je jerebika?

  Plodovi jerebike so drobne, do 1 cm velike rdeče jagode. Ti majhni kisli plodovi  rastejo na grmu ali drevesu; jerebika namreč lahko raste kot eno ali kot drugo. Najbolj razširjena vrsta ima znanstveno ime Sorbus aucuparia, ki pripada družini rožnic (Rosaceae). Obstaja več deset različnih sort in vrst. Sadeži jerebike so pravzaprav »grozdi«, saj jagode ne rastejo posamično.

  Domovini jerebike sta Evropa in zahodna Azija. Razširila se je v dele Severne Amerike. V Skandinaviji in Novi Fundlandiji je prisotna že stotine, če ne tisoče let. Rada ima hladnejše kraje, zato jo najpogosteje srečamo v sredogorju. Drevesa zrastejo deset metrov in več in živijo celo dvesto let. Raste tudi v nižinah, običajno na robu gozdov. Ker raste v hladnejši klimi, jo najdemo v severni Evropi, visoko na Balkanu, pa tudi v severni Aziji.

  Listi so pernati z nazobčanimi lističi, ki se jeseni obarvajo oranžno in rdeče. Spomladi se razprejo socvetja belkastih, ne prav prijetno dišečih cvetov, iz katerih se konec poletja razvijejo oranžni plodovi. Gojena podvrsta navadne jerebike je sladka ali moravska jerebika, ki ima vlogo okrasne rastline. Je bolj sladka od divje sorodnice.

  Drevo jerebike je povezano s številnimi vražami in miti, zato so ga skozi stoletja častili. Obstaja kar nekaj vraž, da lesa jerebike ne smemo kuriti v peči. Povezana je tudi z verovanjem v grenko usodo kot so grenke jagode jerebike.

  Uporaba jerebike

  • Celoten grm oziroma drevo je uporabno, vključno z lubjem, listi in plodovi. Plod, odvisno od sorte, je lahko v nekaterih primerih strupen, vendar večina te strupenosti izgine s segrevanjem ali zamrzovanjem za daljše časovno obdobje.
  • Pogosto so jagode uporabljene v alkoholnih pijačah ali likerjih, lahko pa jih uporabimo tudi kot grenko stransko aromo nekaterih jedi.
  • Pogosto so plodovi predelani v marmelade in želeje.

  Prehranska vrednost jerebike

  To drobno jagodičevje vsebuje precej hranljivo mešanico in vsebuje visoko raven vitamina C, sorbinske kisline in vlaknin, vendar je večinoma hvaljeno zaradi svoje edinstvene antioksidantne sestave. Jerebika vsebuje antociane, tanine, polifenolne spojine in flavonole, vključno z različnimi vrstami kvercetina in rutina.

  Zdravilne koristi jerebike

  Oglejmo si, kako koristna je jerebika.

  Preprečevanje raka

  Zaradi visoke ravni antioksidantov, ki jih najdemo v jerebiki, je zelo močna super hrana proti različnim kroničnim boleznim, vključno z rakom. Vrste kvercetina in sorbinska kislina delujejo kot antioksidanti, ki preprečujejo škodljive učinke prostih radikalov skozi telo. Prosti radikali so nevarni produkti celičnega metabolizma, ki lahko povzročijo mutacijo zdravih celic v rakave celice ali preprosto propad celic. Zato lahko uživanje jerebike znatno poveča vašo raven antioksidantov, kar pomeni preprečevanje razvoja raka, zmanjševanje možnosti prezgodnjega staranja, izboljševanje zdravja vaše kože, povečevanje obnove celic in hitrosti zdravljenja ter izboljševanje zdravja oči, vključno z zmanjšanjem možnosti makularne degeneracije (degeneracije rumene pege).

  Spodbujanje odpornosti

  Čeprav jerebika ne vsebuje veliko vitaminov, pa ima visoko vsebnost vitamina C. Askorbinska kislina je zelo pomemben element za zdravje ljudi, saj lahko spodbuja proizvodnjo belih krvnih celic in prav tako deluje kot antioksidant. Še več, vitamin C je bistvenega pomena za številne telesne procese, vključno z nastajanjem kolagena, ki krepi mišičevje in pomaga graditi oziroma obnavljati krvne žile.

  Antibakterijsko delovanje

  Sorbinska kislina je neposredno povezana z zmanjševanjem učinkov mikrobnih in bakterijskih učinkovin na kožo in telo. Zato se v kozmetični uporabi občasno uporabljajo izvlečki jerebike, vendar lahko kot prehrambeni vir deluje kot protibakterijsko in protimikrobno ojačevalno sredstvo.

  Pomoč pri prebavi

  Vlaknine, ki jih najdemo v zmernih količinah v jerebiki, pomagajo pri prebavi in zmanjševanju zaprtja, z utrjevanjem blata optimizira vaš prebavni sistem. Poleg tega naj bi organske spojine v jerebiki neposredno izboljšale kakršnekoli simptome driske, čeprav je natančen mehanizem tega še nejasen.

  Dihalni sistem

  V tradicionalni medicini so sok jerebike uporabljali za zmanjševanje vnetij dihalnih poti, zdravljenje vnetega žrela in lajšanje astme. Nekateri izmed teh so lahko posledica antioksidativnih spojin, ki delujejo kot protivnetna sredstva, medtem ko je za vitamin C znano, da pomirja simptome astme. Ne glede na to, kakšne so neposredne povezave, jerebiki zaupajo že več generacij kot domačemu zdravilu za dihalne težave.

  OPOZORILO: Kadar jerebiko nabiramo v divjini, plodovi vsebujejo visoke vrednosti parasorbinske kisline, ki lahko povzroči poškodbe ledvic, prebavne težave, slabost, bruhanje in  vrsto drugih bolezni. Vendar pa se ta kislina, ko plodove zamrznemo ali segrejemo, spremeni v sorbinsko kislino, ki je zelo koristna za naše telo. Torej ne nabirajte divje jerebike, ne da bi se predhodno prepričali o ustrezni pripravi, da bo kar najbolj koristna.

   


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.