Dobra misel

    Deli naprej

    Dobra misel, Origanum vulgare, poznana tudi pod imenom divji majaron, je trajnica, ki so jo poznali že stari Grki in so jo poimenovali Orosganos, kar v prevodu pomeni gorsko veselje. Poznali pa so jo tudi v srednjem veku in so verjeli, da ščiti pred čarovnicami in hudičem. Uporablja se tako v zdravilne namene, kot v kulinariki kot začimbo in tudi kot dišavnico.

    Nabiranje in sušenje dobre misli

    Je trajnica, ki zraste nekje do 50 centimetrov visoko in ima drobne škrlatne cvetke, ki so zbrani v socvetju. Steblo je pogosto v zgornjem delu rdečkasto obarvano. Če jo zmečkamo med prsti, zavohamo njen značilen aromatičen vonj, ki spominja na vonj po timijanu. Ta močan in aromatičen vonj dobre misli je zaradi eteričnega olja, timol.

    Nabiramo jo od junija dalje pa tja do septembra. Nabiramo le zgornji del rastline, saj spodnji del oleseni. Nabrane dele sušimo v senčnem, suhem in zračnem prostoru.

    Zdravilni učinki dobre misli

    Poleg že prej omenjenega eteričnega olja, imenovanega timol, dobra misel vsebuje tudi grenčine, čreslovine, železo, mangan, vlaknine in kalcij, veliko vitamina K in je tudi odličen vir omega-3 maščobnih kislin.

    Tako je dobra misel nepogrešljiv del domače zeliščne lekarne pri lajšanju naslednjih tegob:

    • razkužuje prebavila
    • spodbuja prebavo,
    • zmanjšuje napihnjenost,
    • pomaga zdraviti najrazličnejše črevesne, želodčne, jetrne in tudi žolčne bolezni,
    • skupaj z rmanom pomaga zdraviti kašelj (tudi oslovski kašelj),
    • pomaga pri hripavosti,
    • pomaga pri bronhitisu in drugih boleznih dihal,
    • preganja utrujenost,
    • poživlja (podobno kot kava),
    • pomaga urejati neredno menstruacijo,
    • pomaga pri učenju,
    • lajša težave z revmo …

    A pozor! Dobra misel v preveliki količini je lahko škodljiva.

    Dobra misel kot začimba

    Dobra misel pa ni le zdravilna rastlina ampak je dobro poznana tudi kot začimba. še posebej v grški in italijanski kuhinji. Odlično paše k testeninam, k paradižniku in jedem iz paradižnika, k pečenki, v enolončnice in tudi v solati je odlična. Dobro se ujema tudi z baziliko, rožmarinom in timijanom.

    Čaj iz dobre misli

    Za pripravo potrebujemo:

    • 2,5 dl vrele vode,
    • 3 čajne žličke dobre misli.

    Priprava čaja iz dobre misli

    Z vrelo vodo prelijemo zel dobro misel, pokrijemo in pustimo stati 10-15 minut, nato precedimo in pijemo. Pijemo nesladkan čaj, če pa nas teži hripavost in bolečine v grlu si čaj iz dobre misli lahko posladkamo z medom. Čaj grgramo hladen.
    Sicer pa je takšen čaj krasne za pitje ob prehladu, želodčnih težavah in želodčnih krčih in napihnjenosti. Prav tako pa pomaga lajšati težave, ki nastanejo zaradi revme.

     

    Dobra misel
    5 (100%) 11