Divja mačeha v zdravilstvu

  Divja mačeha v zdravilstvu 1
  Deli naprej

  Zagotovo ste že kje zagledali rasti divjo mačeho. Pa ste ob tem pomislili, da gre pravzaprav za zdravilno rastlino? Če niste, se naslednjič, ko jo boste zagledali spomnite na ta prispevek in jo naberite, saj je zdravilna. Cenili so jo že v času antike. O njej je pisal celo Homer. Pa jo spoznajmo še mi.

  Divja mačeha

  Divja mačeha, je poznana pod več imeni, tudi kot divja vijolica, njivska mačeha, sirotica, mačešča, mačoha …

  Divjo mačeho, Viola tricolor, najpogosteje najdemo na obdelanih tleh, na naspiališčih. Je brez vonja in v zdravilne namene nabiramo njene cvetove ter korenine. Cvetovi zelo spominjajo na cvetove njene sorodnice, dišeče vijolice (Viola odorata), le da so obarvani v treh barvah – vijolični, beli in rumeni.
  Cvetove nabiramo v času cvetenja, to je od maja do avgusta. Nabiramo jih v zgodnjih jutranjih urah, še preden se cvetovi divje mačehe odprejo. Sušimo jih hitro, najbolje s pomočjo sušilnika zelišč ali pa v suhem in senčnem prostoru.
  Korenine kopljemo v jeseni, najbolje v septembru. Korenine, ki smo jih izkopali, očistimo (ne spiramo) in povežemo v šopke. Tako povezane obesimo na nitko in jih sušimo na prepihu, a v senci.

  Zdravilne učinkovine v divji mačehi so mnoge, med njimi lahko naštejemo naslednje: saponini, čreslovine, grenčine, alkaloidi, glikozi, flavoni, hlapno olje …

  Zdravilni učinki divje mačehe

  Čaj divje mačehe deluje kot diuretik in žene na vodo, pospešuje tudi znojenje in tako vpliva tudi na čiščenje krvi. Čaj se obnese pri zdravljenju bolezni sečil, pomaga pri uhajanju vode in mokrenju postelje. Dobro se obnese tudi pri čiščenju peska iz ledvic.

  Zelo dobro se divja mačeha obnese za zdravljenje različnih kožnih bolezni. Pomaga tudi zoper  srbečico in gnojne mehurčke.

  Zaradi svojih zdravilnih učinkovin se divja mačeha obnese tudi pri zdravljenju težav z želodcem in prebavo. Okrepi slaboten želodec in krepi prebavo in jo pomaga spraviti nazaj v red.

  Krepi slabe živce in zdravi histerijo. Obnese se tudi za lajšanje težav z nervoznim (nemirnim) srcem.

  Divja mačeha se odlično obnese tudi pri zdravljenju poapnenja žil, protina in revme. Pomaga tudi zoper zlatenico.

  Čaj divje mačehe, ki mu dodamo med, bo očistil kri (še posebej je takšen čaj primeren za pitje v pomladnem času), okrepil pa bo tudi živce in nas pomiril.

  Divja mačeha pomaga tudi zoper bolezni živcev. Ko kuhamo čaj v ta namen, ga skuhamo tako, da zel divje mačehe mešamo z listi oreha. Mešano v razmerju 1:1. za zdravljene vnetih živcev čaj pijemo daljše obdobje.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.