Črna redkev (Raphanus sativus)

    Črna redkev (Raphanus sativus) 1
    Deli naprej

    Črno redkev (Raphanus sativus) se kot učinkovito naravno zdravilo in živilo uporablja že stoletja v vseh svetovnih kulturah.

    Poznamo jo tudi pod ljudskimi imeni: redkev, vrtna redkev ali redkvica, imenujejo jo tudi črna španska redkev ali erfurterska redkev. V ljudski medicini so črno redkev največ uporabljali kot zdravilo za jetra in žolč.

    Zdravilni učinki in uporaba

    Črna redkev je naravna proti-alergijska, proti-revmatična, proti-bakterijska in proti oksid-aktivna rastlina, ki deluje protivirusno in hkrati razstruplja naše telo.

    Zdravilne lastnosti črne redkve, so zaradi eteričnega olja z žveplom, gorčičnega olja, rafanola in vitamina C, zelo široke, saj pomaga pri čiščenju zamašenih jeter, pospešuje presnovo maščobnih zalog, pomaga pri obolelosti žolča in jeter. Zelo pomaga tudi pri očiščenju in razkuževanju dihal in pri artritičnih in revmatičnih obolenjih. Okus in vonj črne redkve določa eterično olje z žveplom in gorčičnim oljem. Črna redkev vsebuje tudi vitamine B1, B2, B3, B5, B6, vsebuje tudi nekaj kalcija, železa, magnezija, fosforja, žvepla in cinka.

    Nabiranje in shranjevanje

    Je gomolja rastlina, ki ji prija hlad, zato jo sejemo v poletnih mesecih in jo pobiramo že po treh mesecih, ko je debelina redke 5 do 10 cm, če je poletje suho, jo moramo zalivati, da ne postane puhla, redkev na mraz ni občutljiva, če pa jo predolgo pustimo v zemlji, lahko oleseni. Če jo kupimo v trgovini, naj bo s premerom 5 do 10 cm, na otip naj bo čvrsta, brez poškodb in znakov uvelosti. Hranimo jo pri čim nižji temperaturi in visoki zračni vlažnosti, lahko v spodnjem predalu hladilnika,  če pa imamo svoj pridelek, pa na prostem v zasipnici, zasuto z vlažno mivko.

    Uporaba črne redkve

    Sok črne redkve za boljšo odpornost

    Iz sveže naribane črne redkvice stisnemo sok, ki ga uživamo 10 dni zaporedoma po cca. 1 dl soka. S pitjem soka si večamo odpornost. Sok si pripravimo tako, da črno redkev na drobno naribamo in jo stisnemo skozi gazo ali drugo vrsto primerne redke tkanine.

    Olupki črne redkve kot obkladki

    Olupke črne redkve uporabljamo kot obkladke, ki jih polagamo na različne dele telesa.
    Pri kašljanju in bronhitisu jih polagamo na prsi, pri revmatizmu pa na boleče dele telesa, obkladke s povojem rahlo pritrdimo na telo in jih vsakodnevno tudi menjamo.

    Sok črne redkve z medom

    Uživamo za zdravljenje dihal, kašlja, bronhitisa in odpravljanje težav z žolčem. Sok pripravimo tako, da odrežemo zgornji del črne redkve, naredimo vdolbino in vanjo natočimo med, redkev postavimo v kozarec in pustimo, da se sok z medom nacedi v kozarec. Tako pripravljen sok zaužijemo po požirkih čez dan, pet do šest dni, zvečer pa lahko zaužijemo še redkev, ki je prepojena s medom.

    Voda kuhana kot čaj

    Voda, v kateri se je kuhala črna, lahko postane čaj in nam kot takšna pomaga pri prehladnih obolenjih. Črno redkev razrežemo na koščke in jo skuhamo v skodelici vode. Ko se toliko ohladi, da je pitna, ji primešamo med ali neprečiščen sladkor in pijemo po požirkih. Ljudski zdravilci pravijo, da je učinek skoraj enak kot pri črni redkvi z medom.

    OPOZORILO: Pri obolenju črevesja in želodca se moramo črni redkvi odpovedati, ker rafanol močno napihuje. Žveplove spojine v redkvi lahko povzročijo vnetje ščitnice, zato ni primerna za ljudi s težavo ščitnice. Uživanje črne redkve se ne priporoča nosečnicam in doječim materam. Nikdar ne uporabljajmo črne redkve brez premora več kot mesec dni.


    Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.