Črna meta

  Črna meta 1
  Deli naprej

  Poznamo več vrst mete. In prav vse so zdravilne. V zdravilne namene tako lahko uporabimo poprovo meto, črno meto, vodno meto, kodrasto meto, maroško meto … Danes bomo pobližje spoznali črno meto, ki so jo zelo cenili že Stari Grki, ki so črno meto uporabili, ko ni nič drugega pomagalo. Pa tudi stari Rimljani so jo cenili in uporabljali zoper malarijo in bolezni, ki jih je prinašala.

  Črna meta

  Črna meta, Marrubium vulgare, zraste nekje do 40 centimetrov visoko in ima rada sonce. Njeni listo so ob robovih nazobčani in, če list zmečkamo med prsti, bomo zaznali vonj po meti. Črna meta cveti v času od junija do avgusta, njeni cvetovi pa so bele barve. Nabiramo jo od junija do septembra, pri čemer pazimo, da jo nabiramo v lepem, suhem in sončnem vremenu. Pred nabiranjem 2-3 dni ne sme deževati, le tako bo črna meta polna vsega dobrega in primerna za uporabo v zdravilne namene. Nabiramo jo pred cvetenjem in iz stebla osmukamo liste, ki jih posušimo (osmukamo jih lahko tudi po tem, ko smo meto že posušili).

  Črna meta med drugim vsebuje eterična olja, grenčine in čreslovine.

  Zdravilni učinki črne mete

  Najpogosteje jo uživamo v obliki čaja in sicer na dan lahko popijemo 3-5 skodelic dnevno, pijemo počasi, po požirkih skozi ves dan.

  Čaj blagodejno vpliva predvsem na dihala. Tako lahko čaj iz črne mete pomaga pri zdravljenju bolnih pljuč, vnetega grla, oslovskega kašlja. Pomaga tudi pri zastaranih katarjih in zoper krčevit starostni kašelj in bronhitis. Obnese se tudi zoper tuberkulozo.
  Pomaga lajšati izkašljevanje.

  Črna meta se priporoča vsem, ki so slabokrvni in na splošno oslabeli. Izboljšala bo kri in izboljšala počutje, povrnila moč. Ker dobro deluje na srce, se njena uporaba priporoča ob težavah z nerednim srčnim utripom.

  A ne le čaj, tudi sok črne mete, ki mu dodamo med je krasno zdravilo, ki je v ljudskem zdravilstvu dobro poznano in tudi z njim lahko zdravimo vse zgoraj naštete bolezni.

  Zaradi svojih zdravilnih učinkovin, je črna meta cenjena tudi pri zdravljenju težav s prebavili. Pomaga ustaviti drisko, hkrati pa deluje tudi zoper zaprtje.

  Deluje tudi na jetra, saj spodbuja njihovo delovanje in vpliva na izločanje žolča, zdravi tudi otekla jetra.

  Na črno meto nikakor ne smejo pozabiti ženske, ki imajo težave z nerednim menstrualnim ciklusom, saj ga pomaga urejati. Pomaga tudi zoper premočan beli tok. Pomagala naj bi tudi zoper neplodnost pri ženskah. Pijejo naj tudi ženske, ki želijo zanositi. Po zanositvi pa mora nosečnica s pitjem črne mete prekiniti.

  Poznamo pa tudi tinkturo in izvleček, ki delujejo pomirjajoče in se lahko uporabljajo za lajšanje in pomirjanje nemira in živčnega srčnega utripa.

  Pozitivno vpliva tudi na krvni tlak, saj ga pomaga znižati.

  Avtor fotografije: Nada Matko.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.