Čremsa (Prunus padus)

  Čremsa (Prunus padus) 1
  Deli naprej

  Čremsa (Prunus padususpeva v Evropi in severni Aziji, raste tudi v severnih državah, kot so Norveška, Švedska, Finska in severna Rusija. V ljudskem zdravilstvu je zelo cenjena zaradi številnih zdravilnih učinkov. Uporabljali so lubje, liste, cvetove in plodove, ima pa čremsa tudi nekaj ljudskih imen kot so, črems, čremka ali čremž.

  Zdravilni učinki

  Čremsa, katere glavna zdravilna sestavine, prunazin, glukozid pruske kisline, ki se nahaja v  lubju, listih, cvetovih in plodovih, lahko v velikih količinah povzroča glavobol, bruhanje in prebavne motnje. Če pa jo uživamo v majhnih in nadzorovanih količinah, učinkuje tudi zdravilno.
  Čremsa vsebuje veliko čreslovin, v ljudskem zdravilstvu pa jo uporabljajo za zdravljenje protina, epileptičnih napadih, pljučnih boleznih in bolezni prebavil. Pri pripravi prevretkov je potrebno paziti, da ostanejo semena cela, saj vsebujejo strupeno cianovodikovo kislino.

  Nabiranje in shranjevanje

  Čremsa (Prunus padus) v Sloveniji uspeva v senčnih listnatih gozdovih in tudi ob vodi, je odporna proti mrazu in slabo prenaša sušo, zraste v višino tudi do 12 metrov, lahko pa ostane kot grm s široko krošnjo.  Lubje je temno rjavo z belimi pikami, listi so dolgi 6 do 12 cm, drobno nazobčani. Beli grozdnati cvetovi, ki se odprejo v mesecu maju, imajo močan neprijeten vonj in so združeni v socvetje, plodovi, ki dozorijo v mesecu juliju in avgustu so najprej zeleni, nato rdeči na koncu zrelosti pa črni, v velikosti graha in so neprijetnega grenko sladkega okusa. Nabiramo in sušimo cvetove, zrele plodove in lubje mladih vej, od februarja do novembra. Čremsa je rastlina, ki je zaradi odličnega medu zelo priljubljena pri čebelarjih.

  Uporaba zelišča

  Preliv iz mešanice listov in cvetov pripravimo tako, da čajno žličko posušene zeli prelijemo z 200 ml hladne vode, počakamo najmanj 2 uri, nato čaj precedimo in ga osladimo z medom, pijem ga po požirkih, največ eno skodelico na dan, pomaga nam pri pljučnih boleznih.

  Preliv iz lubja, olupljenega iz mladik čremse, pripravimo tako, da 2 čajni žlički lubja prelijemo z 200 ml hladne vode, počakamo najmanj 1 uro, nato čaj zavremo, pijemo ga po eno skodelico zjutraj in zvečer, toda največ tri tedne,  pomaga zoper protinu.

  Zavretek iz  čremsinega lubja pripravimo iz 3 čajnih žličk zdrobljenega lubja, ki ga prelijemo z 250 ml hladne vode, zavremo in ga pijemo po požirkih, čaj pomirja pri epileptičnih napadih, popijemo ga lahko največ 1 skodelico dnevno.

  Prevretek iz semen čremse pripravimo iz 1 žličke semen, ki jih prelijemo z 200 ml hladne vode, pustimo da zavre in na zmernem ognju kuhamo 15 do 20 minut, pri kuhanju čaja moramo paziti, da semena ostanejo cela, saj vsebujejo strupeno cianovodikovo kislino, čaj učinkuje kot tkivno sesirjalo pri bolezni prebavil.

  Preliv iz mešanice lubja, nasekljanih vejic in cvetov pripravimo tako, da 1 žlico mešanice prelijemo z 200 ml hladne vode in namakamo najmanj 2 uri,  preliv uporabljamo za obkladke vnetih očesnih vek.

  OPOZORILO

  Preveliko uživanje pripravkov iz čremse povzroči glavobol in bruhanje.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.