Citronka ali citronska verbena (Aloysia triphylla, Lippia citriodora)

  Citronka ali citronska verbena (Aloysia triphylla, Lippia citriodora)
  Deli naprej

  Citronka ali citronska verbena, Aloysia triphylla, Lippia citriodorae je rastlina, ki je pri nas bolj malo poznana, ima domovanje v Čilu in so jo v 17. stoletju v Evropo iz Južne Amerike prinesli Španci in Portugalci, ki so jo začeli gojiti in so iz nje stiskali močno dišeče olje.

  Danes jo kot aromatično in zdravilno rastlino gojijo v Alžiriji, Maroku in Franciji, poznana pa je tudi na Primorskem, kjer jo poznajo tudi pod imenom lojziko ali lovižo.

  Zdravilni učinki in lastnosti citronke

  Citronka vsebuje flavonoide in citral, ki je sestavni del eteričnega olja, ki daje rastlini značilni vonj.

  Flavonoidi so skupina fitohranil, ki  se nahajajo v sadju in zelenjavi in skupaj s karotenoidi skrbijo za žive barve, so močni antioksidanti, ki delujejo protivnetno.

  Citronka pomaga proti nespečnosti, tesnobi, vrtoglavici, migreni,  kakor tudi v slučaju duševne preutrujenosti. Čaji, pripravljeni iz listov citronke, pospešujejo tudi prebavo, čistijo kri, blažijo krče notranjih organov, pri prehladih čistijo dihalne poti, pomagajo pri premagovanju visoke temperature, lajšajo tudi težave pri putiki in revmatskim obolenjem.

  V ljudskem zdravilstvu so liste citronke uporabljali za premagovanje nespečnosti in umiritev razburjenosti.

  Nabiranje in shranjevanje

  Citronka ali Lippia citriodarae je rastlina, ki potrebuje toplo podnebje, zato pri nas ne prezimi na prostem, razen na Primorskem.

  Višina grmička, ki je odvisna od tal, vlage, podnebja in starosti, je od 90 do 200 cm. Stebla so ravna, v začetku rasti zelena, kasneje pa olesenijo in postanejo svetlo rjave barve, listi pa so ozki, dolgi in suličaste oblike, dosežejo dolžino od 5 do 10 cm.

  Površina listov je hrapava in ob dotiku daje značilen vonj po citronki. Cvetovi se razvijejo na koncu poganjkov in se oblikujejo v klaske, ki so drobni, bele barve, ki prehajajo v rahlo rožnato barvo.

  Liste citronke nabiramo lahko celo leto, največ arome pa imajo tik pred cvetenjem, liste nabiramo v suhem vremenu, v dopoldanskem času in jih sušimo v senci in na zraku, posušene liste najprej shranimo v papirnate vrečke.

  Ko smo prepričani, da so dovolj suhi, jih lahko shranimo v kozarce s pokrovom ali drugo vrsto embalaže, ki se zapira in je primerna za shranjevanje živil. Posušeni listi citronke obdržijo svojo aromo največ dve do tri leta.

  Priprava čajev

  Poparek pripravimo tako, da dve čajni žlički posušenih zelišč citronke prelijemo z vrelo vodo, pokrijemo in pustimo stati približno pet minut, nato čaj precedimo in ga pijemo dvakrat na dan brez dodanega sladkorja.

  Poparek lahko dodajamo tudi zeliščni kopeli ali pa 15 do 20 g posušenih listov citronke damo v platneno vrečko in jo potopimo v kopel.

  Citronka ni primerna za ledvične bolnike, ravno tako naj je ne uporabljajo nosečnice in doječe matere. Priporočljivo je, da med uporabo citronkinih pripravkov omejimo tudi sončenje.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.