Borovnica (Vaccinium myrtillus)

  Borovnica (Vaccinium myrtillus) 1
  Deli naprej

  Navadno borovnico (Vaccinium myrtillus) poznamo tudi pod imenom gozdna borovnica ali črnica, ima pa tudi nekaj ljudskih imen, kot so: črna jagoda, borovje ali risnica. Njena rast je razširjena po srednji in severni Evropi, najdemo jo tudi v Severni Ameriki in v nekaterih predelih Azije, v Sloveniji pa raste po vseh pokrajinah, kot podrast v vlažnih gozdovih.

  Zapiski o uporabi plodov borovnice segajo že v 12. in 16. stoletje, v tradicionalni medicini jo uporabljajo že tisoč let za zdravljenje driske, griže in skorbuta, in tudi v ljudski medicini je najbolj poznano in razširjeno zdravljenje driske pri otrocih.

  Zdravilni učinki in lastnosti

  Plodovi borovnice spadajo med najbolj zdrava živila, saj med drugim vsebujejo veliko vitamina C, železa, kalcija, fosforja. Enostavno jih lahko zaužijemo kot sveže sadje.
  Zdravilni učinek imajo posušeni plodovi, ki pomagajo pri težavah z akutno drisko, saj vsebujejo katehinsko čreslovino, ki deluje neposredno v črevesju in delujejo protivnetno.

  Posušene liste, ki vsebujejo hidrokinon in lahko delujejo škodljivo na jetra, uporabljamo samo kot dodatek različnim čajnim mešanicam, ki pomagajo pri zniževanju krvnega sladkorja in zoper bolezni sečil. Nosečnice in doječe matere naj ne bi uživale čaja iz posušenih listov borovnice.

  Nabiranje in shranjevanje

  Borovnica je grmičasta rastlina, ki zraste do 50 cm v višino, mlade vejice so zelene, prav tako listi, ki so jajčaste oblike. Cveti spomladi, njeni cvetovi so posamezni, veliki od 5 do 8 mm in zelenkaste barve. Plod je temnomodre barve velik 5 do 8 mm in dozori v juliju in avgustu. Nabiranje borovnic je zelo priljubljeno, še posebej za pripravo različnih dobrot v kulinariki. Paziti moramo, da jih nabiramo stran od prašnih cest in industrijskih naselij, saj borovnic pred uživanjem naj ne bi prali.

  Nabrane borovnice lahko tudi posušimo in z njimi dopolnimo domačo lekarno. Ker vsebujejo veliko soka, si moramo pri sušenju pomagati z dodanim virom toplote. Najbolj enostavno je, da jih sušimo v električnem sušilniku ali pa v električni ventilatorski pečici, pri tem pa moramo paziti da temperatura ne presežemo 40 °C. Pri sušenju listov temperatura ne sme preseči 30 °C.  Posušene plodove in liste ločeno najprej shranimo v papirnate vrečke, ko pa smo prepričani, da so dovolj suhi, jih shranimo v zaprti posodi primerni za shranjevanje živil.

  Priprava čaja

  Za skodelico čaja uporabimo 2 žlički posušenih borovnic, ki jih prelijemo z 250 ml hladne vode, vse skupaj zavremo in na zmernem ognju kuhamo 10 minut.

  Še vroč čaj precedimo  in zaužijemo, odrasli lahko na dan zaužijejo do največ 5 skodelica čaja. Otroci (starejši od 1 leta) naj bi zaužili manjše količine čaja, v primerjavi z odraslimi.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.