Bazilika ni le začimba

    Deli naprej

    Baziliko, Ocimum Basilicum, še najbolj poznamo kot začimbo, ki ima svoj značilen vonj in, ki jo s pridom uporabljamo v kulinariki, a bazilika ni le začimba, je zdravilna zel o kateri je pisal tudi pater Simon Ašič.

    Bazilika ima rada sonce in zatišno lego. Ker je občutljiva na mraz, bazilika zelo redko uspeva kot samonikla rastlina. Je enoletnica, ki zraste nekje med 40 in 60 centimetrov visoko, v obliki dokaj razvejanega grmička. Listi bazilike so jajčaste in nekoliko nazobčane oblike, so gladki. Cvetovi so beli, rožnati ali celo nežno vijolične barve in zrastejo v vrhu stebla in na stranskih poganjkih. Plodovi so suhi, rdečkasto rjave barve, veliki okoli 2 milimetrov, vsebujejo pa črno seme.

    Baziliko žanjemo večkrat letno, v času njenega cvetenja, to je od junija do septembra. Baziliko (liste s stebelci vred) sušimo v zračnem, suhem prostoru, ki pa mora biti senčen. Ne sušimo na direktnem soncu. Če bi baziliko sušili v sušilniku zelišč jo sušimo pri temperaturi 40 °C. Zanimivo je, da ima posušena bazilika nekoliko slan okus. Posušeno baziliko drobno sesekljamo (ali zdrobimo) in hranimo v posodi, ki dobro tesni, v nasprotnem primeru bi, ob drugačni hrambi, iz bazilike izpuhteli vsi zdravilni učinki.

    Bazilika je zelo aromatična rastlina, ki med drugim vsebuje: saponine, čreslovine, eterično olje, cineol, metilkavikol, linalol, pineol, timol, glikozic, grenke snovi, kafro, minerale …

    Uporaba bazilike

    Bazilika je nepogrešljiv del italijanske kuhinje. Uporabljamo lahko tako svežo kot posušeno baziliko, a sveža vsebuje največ eteričnih olj. Ima nekoliko sladek, svež in hkrati pikanten okus, zato se odlično poda k najrazličnejšim jedem. Tudi bazilika kot začimba, še posebej, če uporabimo svežo, bo imela na naše telo blagodejne učinke, še posebej pa bo delovala na prebavo.

    Zdravilni učinki bazilike

    Zelo učinkovit (in tudi okusen) je čaj iz posušenih stebelc in listov bazilike. Čaj blagodejno vpliva na:

    • lajšanje pljučnega katarja,
    • bolne ledvice,
    • prehlajen mehur,
    • pekoče in boleče uriniranje,
    • ustavlja beli tok,
    • zdravi bolezni jeter,
    • protin,
    • vodenico,
    • katar želodca,
    • lajša napenjanje in vetrove,
    • lajša zaprtje,
    • ureja prebavo,
    • veča apetit,
    • pomirja živčnost,
    • odpravlja nespečnost,
    • pomaga pospeševati izločanje mleka pri doječih materah,

    Ob grgranju čaj pomaga ustaviti oslovski kašelj, ob izplakovanju ustne votline, pa lahko pozdravimo tudi afte. Obloga iz čaja pomaga ranam, ki se težko celijo, da se bodo lažje in hitreje zacelile.

    Čaj iz bazilike

    Za skodelico čaja potrebujemo:

    • 2,5 dl vrele vode,
    • 1 čajno žličko posušene bazilike.

    Baziliko poparimo z vrelo vodo, pustimo stati 10 minut, nato precedimo. Čaj pijemo po požirkih skozi cel dan. Na dan lahko popijemo 2-3 skodelice. Pijemo lahko 8 dni zaporedoma, nato pa moramo za dva tedna prenehati s pitjem. Po 14 dneh, po potrebi, s kuro nadaljujemo.

    Bazilika ni le začimba
    5 (100%) 6