Kako naredimo česnovo olje – ko vas boli uho

  Kako naredimo česnovo olje - ko vas boli uho
  Deli naprej

  Ura je ena zjutraj in vaš otrok se zbudi zaradi bolečin v ušesu. Sredi noči je, pediatrične ambulante so seveda zaprte. Kaj vam je storiti? Običajno to pomeni dolgo noč za vso družino, polno otrokovih in maminih solz. Morda ne veste, toda naravni zdravilni pripravek proti bolečinam v ušesih imate kar v svoji kuhinji.

  “V naši hiši je česnovo olje že velikokrat rešilo dan (ali noč). Česen deluje zelo protibakterijsko, česnovo olje pa deluje tudi blažilno. V večini primerov se mi je z uporabo tega preprostega domačega zdravila uspelo popolnoma izogniti jemanju kakršnih koli antibiotikov, nekajkrat pa je infekcija že preveč napredovala in obisk zdravnika je bil kljub temu potreben. V teh primerih je česnovo olje ublažilo močne bolečine v ušesu dokler nismo dobili medicinske pomoči in ustreznega zdravljenja.” (Kaja)

  Vseeno pa je pri uporabi česnovega olja potrebna previdnost. Uporabite ga samo v primeru, da ste izključili poškodbo bobniča. Če simptomi kljub uporabi ne popustijo, ali se stanje celo poslabša, poiščite medicinsko pomoč.

  Kaj potrebujemo za česnovo olje

  • 1 manjši steklen kozarec s pokrovom
  • 1 glavica česna
  • Ekološko pridelano olivno olje
  • Manjši kos krpe (najbolj primerna je krpa za sir)
  • Kos nebeljenega bombažnega muslina
  • Cedilo

  Kako naredimo česnovo olje

  1. Glavico česna ločite na posamezne stroke, jih olupite in sesekljajte. Nasekljan česen stresite v kozarec.
  2. Natočite dovolj olivnega olja, da prekrije česen za približno pol centimetra.
  3. Kozarec nežno prekrijte. Sama v ta namen rada uporabim kos krpe za sir. Tako olje ne postane žarko, pa tudi morebitne nečistoče iz okolja krpa zadrži zunaj. Če krpe za sir nimam pri roki, kozarec pokrijem kar z majhno vrečko.
  4. Olje rahlo segrevajte 3-5 dni, da se vse koristne snovi iz česna izločijo v olje. Ne segrevajte ga pri višji temperaturi od 40°C. Na izbiro imate več načinov segrevanja. Sama rada uporabim grelnik za kavno skodelico, lahko pa naredite tudi vodno kopel v lončeni posodi, v kolikor seveda lahko nadzorujete temperaturo. Če imate gospodinjski dehidrator (sušilnik za sadje in zelenjavo), lahko preprosto postavite kozarec vanj in nastavite ustrezno temperaturo.
  5. Narejeno česnovo olje precedite skozi cedilo, obdano z nebeljenim bombažnim muslinom in ga zaprite v kozarec.
  6. V kolikor želite dodatne koristi, lahko v česnovo olje dodate nekaj lučnika. Toplo vam priporočam, da si preberete tudi o tej zdravilni rastlini. Če ne želite sami delati česnovega olja, ga seveda lahko kupite tudi v lekarni.

  Kako uporabljamo česnovo olje

  • Pri bolečinah v ušesu ali vnetju ušesa kanemo dve kapljici v prizadeto uho 4-5 krat na dan.
  • Kot preventivo pri prehladih in gripi kanemo 1 kapljico v vsako uho vsak dan skozi vso sezono gripe in prehlada.
  • Česnovo olje je prav tako uporabno za vtiranje v stopala kot pomoč pri prehladih in gripi in za krotenje kašlja. Sicer boste dišali kot pizza, vendar se boste počutili bolje.
  • Česnovo olje deluje tudi protiglivično, tako da ga lahko uporabljate tudi pri glivicah na nohtih prstov na nogah ali atletskem stopalu (glivična okužba stopala in prstov).

  To preprosti domači zdravilni pripravek enostavno morate imeti v svoji zbirki zeliščnih zdravil. Že majhna količina lahko zelo pomaga. Zapomnite si samo, da kadar se pri uporabi česnovega olja pri bolečinah v ušesu simptomi stopnjujejo, poiščite zdravniško pomoč.

  Upam, da vam bo priprava česnovega olja šla od rok, uporaba pa bo izpolnila vaša pričakovanja.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.