Zelje (Brassica oleracea)

    Zelje (Brassica oleracea) 1
    Deli naprej

    Zelje (Brassica oleracea) je rastlina, ki po zdravilnosti presega veliko ostalih zdravilnih rastlin. V zdravilne namene so ga uporabljali že v antični dobi in ga v tistem času v kulinariki sploh še niso uporabljali. Okus zelja je nekoliko sladkoben, vsebuje pa veliko vitamina C in D, glukozinolate z žveplom, selen, karotenoide, sulfide, antioksidante …

    Zdravilne lastnost zelja so zelo široke in kot takšno je zelje dragoceno zdravilo iz narave, ki nam za naše zdravje nudi pomembne rastlinske rudninske soli in vitamine, znižuje holesterol, skrbi za zdrave žleze in uravnava njihovo delovanje, zavira razvoj raka, preprečuje poapnitev žil, preprečuje težave z ožiljem in srcem, deluje proti revmi, bakterijam, čisti jetra in kri, pospešuje celjenje ran, opeklin, zagnojene rane, tkiva in za zdravljenje sladkorne bolezni kot del dietne prehrane.

    Uporaba zelja v zdravilstvu

    Sveži listi belega zelja spadajo med najbolj iskane obkladke v ldomačem ljudskem zdravilstvu, saj:

    • zdravijo in preprečujejo različna vnetja,
    • urejajo telesno temperaturo,
    • zmanjšujejo bolečine,
    • razkužujejo,
    • pomirjajo,
    • preprečujejo okužbe,
    • zbirajo in izločajo gnoj ter izločajo iz telesa povzročitelja bolezni.

    Z listi zelja si pomagamo pri zdravljenju veliko različnih bolezni kot so:

    • glavobol,
    • astma,
    • božjast,
    • gangrena,
    • vneto grlo,
    • boleči kolki in kolena,
    • migrena,
    • opekline,
    • revmatična obolenja,
    • omedlevica,
    • pljučnica,
    • rane…

    Za pripravo obkladkov uporabimo zunanje močnejše liste zelja, ki jim odstranimo sredinsko rebro, da se listi lažje priležejo bolečemu mestu. Zeljne liste pred polaganjem na boleče mesto zmehčamo in segrejemo.  To lahko naredimo tako, da jih blanširamo, prelikamo čez krpo z likalnikom ali namakamo v olivnem olju. Na bolno mesto lahko položimo zeljnate liste v več plasteh, drug na drugega in dodamo prevezo. Obkladke, ki jih polagamo na boleča mesta zamenjamo dvakrat na dan.

    Za lajšanje bolečin pri protinu in sklepih si pripravimo tople zeljne obloge, ki jih položimo na boleče mesto, povijemo z brisačo ali drugo primerno tkanino in pustimo 30 do 40 minut. Pri migreni, astmi in prehladu liste polagamo na prsi.

    Iz belega svežega zelja lahko iztisnemo tudi sok in ga čez celi dan popijemo približno liter, težave z želodcem se bodo v približno treh tednih umirile.

    Za ohranjanje zdravja si sladko ali kislo zelje uvrstimo na jedilnik dvakrat do trikrat na teden.

    Iz svežega zelja lahko pripravimo kislo zelje. V kolikor bi se želeli lotiti kisanja vam bo v pomoč slikovno podprt recept, ki ga najdete tukaj.

    Kislega zelja, ki ga uporabimo v zdravilne namene, ne kuhamo. Saj bi s kuhanjem uničili mlečne bakterije in zdravilnega acetilholina. Kislo zelje ima skoraj enake učinke kot sveže, je pa kislo zelje še bolj zdravo, saj dodatno vsebuje bakterije mlečne kisline, ki v črevesju opravijo veliko pozitivnih učinkov. Surovo kislo zelje nam lajša probleme črevesne flore, krepi mišice, koncentracijo, podpira zdravljenje črevesnega raka, pomaga pri vnetju ustne sluznice in dlesni. Z uživanjem surovega kislega zelja si lajšamo prehladna in gripozna obolenja, lajšamo stres, zmanjšujemo holesterol v krvi in pomaga pri vseh bolezni, ki jih povzroča pomanjkanje joda. Kislo zelje nam odstranjuje strupene snovi iz telesa, čisti kri, uravnava tlak, lajša osteoporozo, in se tudi priporoča pri težavah vranice, vodenice, zlatenice, vnetje ven in arteriosklerozi.

    Kislega zelja, ne glede na kislost, pred uporabo ne izpiramo, saj voda odstrani veliko hranilnih snovi.


    Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.