Zdravilni učinki pehtrana

  Zdravilni učinki pehtrana 1
  Deli naprej

  Pehtranova potica in druge sladice iz pehtrana, pa pehtran v omaki, pehtranov kis in še bi lahko naštevali. Pehtran je zelo aromatično zelišče, ki ga najpogosteje uporabljamo v kulinariki. Pehtran pa v sebi skriva tudi učinkovine, ki blagodejno delujejo na naš organizem in tako spada med zelišče z zdravilnimi lastnostmi.

  Nabiranje in shranjevanje pehtrana

  Pehtran, Artemisia dracunculus, je trajnica, ki zraste tudi do 1,2 metra visoko. Najdemo ga na sončnih rastiščih in skalnih pobočjih. Seveda pa pehtran povsem enostavno lahko vzgojimo in gojimo tudi na domačem zeliščnem vrtu ali celo v cvetličnih lončkih na balkonu ali okenski polici. Zelo enostavno ga lahko razmnožimo z deljenjem korenin ali potaknjenci. To naredimo v spomladanskem času.

  Prepoznamo ga po dolgih, temnozelenih listih, ki so suličaste oblike. Cveti od maja pa tja do julija. Uporabljamo njegove liste, katere je najbolje uporabiti sveže. Vejice odrežemo odo tretjine, sja se rastlina tako obnovi in ponovno zraste.

  Sveže liste pehtrana lahko shranimo v hladilniku (nekaj dni) ali pa jih shranimo v zamrzovalniku. Liste pehtrana lahko tudi posušimo in posušene shranimo v temen kozarec, ki se dobro zapre, da pehtran ne izgubi svoje arome. Prav zato je boljše shranjevanje svežega pehtrana.

  Zdravilni učinki pehtrana

  V pehtranu se skrivajo mnoge zdravilne učinkovine, med drugim: vitamini, železo, kalcij, magnezij, cink, baker, kalij …

  V zdravilne namene se najpogosteje pije pehtranov čaj, ki se priporoča za lajšanje mnogih tegob.

  Najbolj poznana je uporaba pehtrana za lajšanje želodčnih težav in vzbujanje apetita. Pomaga urejati prebavo in blagodejno učinkuje zoper napenjanje. Prav tako pomaga pri čiščenju črevesja in pospešuje izločanje žolča.
  Pitje pehtranovega čaja se priporoča vsem, ki so oslabeli in tistim, ki jih muči tesnoba in so nevrotični. Ker pehtranov čaj deluje pomirjevalno, si lahko skodelico čaja pripravite in ga popijete pred spanjem.

  Pehtranov čaj pomaga tudi ženskam pri urejanju menstruacije in bolnikom katerih ledvica delujejo pomanjkljivo.
  Pomaga tudi pri pomanjkljivem delovanju mehurja. Pehtran velja za diuretik, ki pomaga pri revmi, vodenici in protinu. Pozitivno pa učinkuje tudi na bolezni kot je obraba sklepov, artrozo.

  In, če se ozremo v zgodovino, so si ga romarji dajali v čevlje, saj so tako lajšali utrujenost nog, hkrati pa je pehtran v obuvalu deloval tudi razkuževalno.

  Ker je pehtran zelo aromatičen, se kot eterično olje uporablja tudi v aromaterapiji. Deluje predvsem stimulativno in ogreje. A ker je pehtran zelo aromatičen, z njegovo uporabo nikar ne pretiravajte. Nosečnice eteričnega olja pehtrana ne smejo uporabljati, saj lahko sproži spontani splav.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.