Zdravilni čistec (Betonica officinalis)

  Zdravilni čistec (Betonica officinalis) 1
  Deli naprej

  Zdravilni čistec (Betonica officinalis) je bila v starem veku najbolj poznana zdravilna rastlina, ki so jo uporabljali tudi takrat, kadar niso poznali vzroka bolezni, saj so menili, da je ta rastlina zdravilo za vse bolezni. Zdravilno rastlino so naši predniki poznali že v prvem stoletju našega štetja, njihovi zapiski so še danes ohranjeni, pozneje je prišla malo v pozabo, kasneje pa se je v ljudskem zdravilstvu ponovno začela uporabljati in so se za čistec ohranila tudi ljudska imena: betonika, bukvica, gušar, čistica, gušarjevc, petonika, petonka, srpec, vinček. Za čistec je značilno, da je to staro domače ljudsko zdravilo, ki se je ohranilo skozi stoletja.

  Zdravilni učinki in uporaba

  Rastlina vsebuje veliko eteričnega olja, čreslovino, grenčino, stahidrin, holin, betonicin, turicin in še več drugih koristnih spojin, ki nam vračajo in ohranjanje zdravje. S pripravka iz zdravilnega zelišča čistec, si lahko pomagamo pri vnetju grla, suhemu kašlju, astmi, glavobolu, slabem krvnem obtoku, črevesnih težavah, boleznih ledvic in mehurja, vodenici, driski, blaži in pomirja živčne težave z njim lajšamo tudi kronični revmatizem.

  Nabiranje in shranjevanje

  Je zdravilna trajnica, ki raste po celi Evropi na nerodovitnih travnikih, ob robovih gozda in močvirnih travnikih. Rastlina zraste v višino tudi do 60 cm  in ima močno razvejano korenino in kvadratasto dlakavo steblo.
  Spodnji listi zrastejo na dolgih pecljih, zgornji pa se prilegajo steblu in so na robovih nazobčani. Cveti v mesecu juliju in avgustu, cvetovi so čudovite škrlatno rdeče barve v gostem klasastem socvetju. Liste za sušenje nabiramo v mesecu juniju, celo cvetočo rastlino pa v času bujnega cvetenja, pri nabiranju jo odrežemo 10 do 15 cm od tal, saj je spodnji del rastline grenak in olesenel. Liste in cvetove sušimo v senčnem, toplem zračnem prostoru, čas sušenja naj bo čim krajši, da cvetovi obdržijo barvo. Pri sušenju si lahko pomagamo z električnem sušilcem za sadje ali zelenjavo, pri tem pa moramo paziti, da temperatura ne preseže 30 °C. Posušeno rastlino hranimo v zaprti posodi, ki je primerna za shranjevanje živil, njihova uporaba je najmanj eno leto.

  Kuhanje čaja

  Zavretek proti astmi pripravimo tako, da 2 čajni žlički svežih ali suhih listov prelijemo z 200 ml hladne vode, zavremo za 1 do 2 minute, lonček pokrijemo in počakamo 10 minut, ter precedimo, na dan popijemo 2 do 3 skodelice po požirkih, čaj lahko osladimo z medom.

  Poparek za zdravljenje vnetega grla, glavobola, lajšanje bolečine kroničnega revmatizma, izpiranje ustne votline in ostale bolezni, služi tudi za sproščanje in krepitev telesa, s poparkom lahko spiramo tudi ture in okužene rane, pripravimo ga tako da čajno žličko posušenih cvetov prelijemo z vrelo vodo, pokrijemo in počakamo 10 minut, nato ga precedimo, na dan zaužijemo 2 do 3 skodelice čaja.

  Tinkturo uporabljamo enako kot poparek tako, da 10 do 15 kapljic tinkture razredčimo v 200 ml mlačne vode in popijemo 2 do 3 krat na dan med obrokom.

  Tinkturo lahko pripravimo sami tako, da v 1 l domačega 40% do 50% žganja namočimo 200 g posušene rastline, uporabimo lahko tudi 70% alkohol, ki ga dobimo v lekarni. Čistec, ki ga zdrobimo, namakamo 3 do 4 tedne in ga med namakanjem večkrat pretresemo, nato ga precedimo in shranimo v temne stekleničke, ki jih hranimo v temnem neogrevanem prostoru.

  OPOZORILO

  Veliki odmerki zdravilnega čistca lahko povzročijo tudi bruhanje.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.