Zdravilna strašnica (Sanguisorba officinalis)

  Zdravilna strašnica (Sanguisorba officinalis) 1
  Deli naprej

  Strašnica (Sanguisorba officinalis) je večletna rastlina, ki uspeva po vlažnih travnikih in gozdnim jasah v severnih predelih Evrope, Azije in Amerike, zelo je razširjena tudi po celi Sloveniji. V ljudskem zdravilstvu so  uporabljali vse dele rastline od korenike, korenin in nadzemni del. Po ljudskem izročilu naj bi strašnico uporabljali za ustavljanje vseh vrst krvavitev pri debelem črevesju, zlati žili in maternici.

  Zdravilni učinki

  Strašnica vsebuje čreslovine, saponine, grenčine in flavone, vsebuje tudi manjšo količino eterična olja, kremenčevo kislino in vitamin C. Posušeno zelišče slovi po veliki vsebnosti katehinskih čreslovin, zaradi česar je čislana kot dober adstringens, to je snov, ki zožuje površinske krvne žilice in tako zmanjšuje vnetja. Ustavlja krvavitve, deluje krepilno in rahlo odvajalno, uporabljamo jo za spiranje ran, proti srbečici, sončnim opeklinam in za izpiranje vnete ustne sluznice, dlesni in žrela, na nas deluje pomirjajoče, in blaži srčne težave. Dokazano je bilo tudi, da korenika strašnice vsebuje snovi, ki upočasnijo izpadanje las.

  Nabiranje in shranjevanje

  Je srednje velika pokončna košata listopadna trajnica, ki doseže v višino do enega metra in cveti v mesecu juniju, juliju in avgustu, ima značilne škrlatno rdeče cvetne glavice, sedeče na dolgem peclju. V našem ljudskem zdravilstvu se ne uporablja prav pogosto, čeravno jo pogosto srečamo po travnikih.

  Zdravilno vrednost naj bi premogla tako korenika, korenina kot tudi zel zdravilne strašnice. Nadzemni del nabiramo v času cvetenja, v suhem vremenu, stran od prometnih cest in industrije, zelišče sušimo v zračnem  senčnem prostoru. Za hitrejše sušenje si lahko pomagamo z električnim sušilnikom. Pri sušenju moramo paziti, da pri nadzemnemu delu temperatura na preseže 30 °C, pri koreniki in korenini pa 40 °C. Korenike in korenine izkopljemo pozno jeseni ali zgodaj spomladi. Posušeni nadzemni del, korenike in korenine zdrobimo in jih ločeno hranimo v zaprti posodi primerni za shranjevanje živil. Posušeno zelišče je uporabno najmanj eno leto.

  Uporaba zelišča

  Prevretek pripravimo tako, da eno žlico svežih ali suhih zdrobljenih korenik ali korenin damo v 250 ml mrzle vode in ko voda zavre jo pustimo na zmernem ognju vreti 12 do 15 minut. Delno ohlajeni čaj precedimo in ga vsaki dve uri zaužijemo po eno žlico. Prevretek na nas deluje pomirjevalno, znižuje krvni tlak, upočasnjuje bitje srca in blaži bolečine pri premočnem udarjanju srca.

  Poparek pripravimo tako, da dve čajni žlički zelišča poparimo z 250 ml vrele vode, pustimo stati petnajst minut in nato čaj precedimo. Zdravilno strašnico kot poparek pogosteje kot za notranjo rabo, uporabljamo za zunanje, obkladke in kot grgralo za izpiranje vnete ustne sluznice, dlesni in žrela, za kopanje hemoroidov in polaganje obkladkov na nezahtevno vneto in opeklo kožo manjše površine.

  Poparek ali prevretek iz strašnice sta cenjena za spi­ra­nje ran, pro­ti sr­be­či­ci, sonč­nim ope­kli­nam in podobno.

  OPOZORILO

  Nosečnicam in doječim materam ne priporočamo uporabo strašnice zaradi velike vsebnosti čreslovin.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.