Zdravilna malina

  Zdravilna malina 1
  Deli naprej

  Maline vsi dobro poznamo. Plodovi nas očarajo s svojim omamnim vonjem in sočnim sladko-kislim okusom in so za povrh bogati z vitamini in minerali. Vsebujejo vitamin A, vitamina B6 in B12, vitamin C, vitamin D. Med minerali pa so maline najbogatejše z kalcijem, železom in magnezijem. Niso pa zdravi le plodovi, v zdravilne namene uporabljamo tudi liste maline.

  Malina

  Malina, Rubus idaeus, je grm, ki zraste dokaj visoko. Raste po gozdovih, posekah, jasah in sončnih pobočjih. Lahko jo gojimo tudi doma, a gozdna malina je veliko bolj aromatična in okusna kot domača.

  Malina cveti v maju in juniju, njegovi rdeči, sočni in dišeči plodovi pa dozorijo kasneje. Listi maline so podolgovati, nekoliko suličaste oblike in ob robovih močno nazobčani.

  Uporaba maline v zdravilne namene

  V zdravilne namene uporabljamo predvsem liste maline, čeprav  so zelo zdravi za uživanje tudi sadeži. Zato jih v času sezone le jejte. Z njimi boste v telo vnesli veliko vitaminov in mineralov, pa tudi napolnile vas bodo z energijo.

  Maline so kot sadež primerne kot dietna prehrana pri želodčnih, ledvičnih bolnikih. Maline se priporočajo za uživanje tudi sladkornim bolnikom. In zanimivo, vsem, ki imajo revmatična obolenja.

  Malinov kis, katerega dobimo tako, da zmešamo malinovec (to je sok katerega iztisnemo iz zrelih plodov) in kis (lahko jabolčnim ali vinskim) dobimo pripravek, ki uspešno pomaga pri zniževanju povišane telesne temperature, blagodejno pa vpliva tudi na srce, saj ga krepi.

  Malinovec, sok, iztisnjen in svežih malin, lahko pijemo tudi samostojno. Kot takšen se še posebej priporoča za pitje sladkornim bolnikom, saj pomaga pri zniževanju visokega sladkorja v krvi. malinovec pa blagodejno deluje na celoten organizem, saj deluje kot zaščita pred virusi.

  Največ pa se, kot omenjeno, v zdravilne namene uporabljajo listi in katerih si skuhamo čaj.

  Čaj iz malinovih listov pomaga in blaži črevesna vnetja. Pomaga tudi zoper drisko in grižo. Pomaga in ustavlja kri, katero tudi čisti.
  Pospešuje potenje in uspešno deluje zoper katarje in pomaga pri zdravljenju kožnih bolezni.

  Čaj iz malinovih listov pomaga urejati menstruacijo. Pomaga tudi pri hudih menstruacijah (močne, boleče), a za lajšanje teh težav moramo s pitjem čaja iz malinovih listov pričeti teden dni pred začetkom menstruacije.

  Za pitje se priporoča nosečnicam, saj preprečuje splav, lajša nosečnost in tudi sam porod. V ta namen naj noseča ženska na dan popije 2-3 skodelica čaja iz malinovih listov na dan.

  Pomaga tudi ženskam v menopavzi, pri čemer malinovim listom dodamo še cvetove lipe. Skupaj z lipovimi cvetovi bo čaj iz malinovih listov pomagal tudi zoper živčno napetost.

  Uporabljamo lahko tudi sveže liste maline. Zmečkane lahko polagamo na boleče dele mesta. Bolečina se bo zmanjšala.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.