Zdravilna boraga ali zvezdna roža

  Zdravilna boraga ali zvezdna roža 1
  Deli naprej

  Boraga ali zvezdna roža je v ljudskem zdravilstvu cenjeno zelišče, ki pomaga zoper marsikatero tegobo in lajša mnoga bolezenska stanja. Spoznajmo danes borago.

  Boraga ali zvezdna roža

  Boraga (imenovana tudi boreč, buraza, lisičina), Borago officinalis, je eno letna rastlina, ki zraste do 70 centimetrov visoko in prihaja iz družine shrkolistovk. Njeno steblo je poraslo z dlačicami, tudi njeni listi so kosmati in so mesnati. Cvetovi so intenzivne modre barve.

  Pravzaprav spada med začimbe, in je pogosto uporabljena v kulinariki, a boraga ima tudi zdravilne učinkovine in je tudi zelišče. V zdravilne namene tako uporabljamo liste in cvetove pa tudi olje, ki ga pridobivajo iz semen.

  Liste uporabljamo sveže in jih ne sušimo.

  Zdravilni učinki borage

  Boraga deluje protivnetno, spodbuja znojenje in krepi.
  Pomirja kašelj in je v ljudskem zdravilstvu poznana kot zel, ki pomaga zbijati visoko telesno temperaturo.

  Priporoča se tudi doječim materam, saj spodbuja nastanek materinega mleka. Pozitivno deluje na nadledvično skorjo, saj jo obnavlja. Liste borage lahko uporabimo kot obkladek, ki pomaga pri izpahih, modricah in vnetjih. Obnese se tudi za lajšanje težav s suho kožo, v ta namen pripravimo paro.

  Boragovo olje je zelo cenjeno in se priporoča kot dodatek k hrani v času, ko je telesu primanjkuje hranil (npr. starostnikom, ob hujšanju, pri podhranjenosti, ob stresu, virusnih okužbah, sladkorni bolezni, povišanem holesterolu v krvi, ob rakavih obolenjih, ob zasvojenosti z nikotinom, oslabelih jetrih, luskavici in drugih stanjih, katerih posledica je suha in srbeča koža na telesu …).

  Najnovejše raziskave so pokazale, da je boragovo olje učinkovito pri manjšanju posledic stresa na naše zdravje. Boragovo olje tako zmanjšuje srčno žilno dovzetnost za stres in stresne situacije. Maščobne kisline v olju namreč pozitivno vplivajo na osrednje živčevje, saj se tako srčni utrip kot krvni tlak istočasno znižata.

  Čaj, pri uživanju katerega je potrebna previdnost, pomaga pri začentni fazi tromboze. Čaj lahko uporabimo tudi v obliki obkladkov, ki pomaga zmanjševati bolečino in zdravi vnetje pri vnetju očes.
  Pripravek iz borage in kisa z zunanjo uporabo pomaga pri odpravljanju prhljaja. Z njim si lahko izpiramo tudi nečisto kožo.  Če pa ga zaužijemo, razredčenega z vodo seveda, bo pomagal znižati previsok holesterol v krvi. Kis iz cvetov borage pripravimo tako da v 1 liter kisa namočimo nekaj cvetočih vršičkov in pustimo stati na soncu 7-8 dni. Nato precedimo in shranimo v temnem in suhem prostoru.  Takšen kis lahko uporabimo kot omenjeno zunanje, ali pa ga pijemo zjutraj, na tešče razredčenega s toplo oz. mlačno vodo. Primeren pa je tudi za uporabo v kulinariki, kot solatni kis.

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.