Zdravilna aloja (Aloe Arborescens)

  Zdravilna aloja (Aloe Arborescens) 1
  Deli naprej

  Zdravilna Aloja (Aloe Arborescens) spada v družino lilijevk, izvira iz Afrike in prvi zapiski o tej rastlin se pojavljajo na papirusu že iz časa starih Egipčanov in so jo imenovali “rastlina nesmrtnosti”.

  Aloja (Aloe Arborescens) je bogata z zdravilnimi učinkovinami in raste zelo počasi, v obliki grma ali drevesa. Poznamo več kot 300 različnih vrst aloj, nam najbolj poznani sta Aloe Vera (imenovana tudi prava aloja), ki se največ uporablja v kozmetiki in Aloe Arborescens (imenovana tudi drevesna aloja), ki se uporablja v zdravstvu.
  Aloe vera ima bolj grmičasto rast in oblikuje širše, svetlozelene mesnate liste, ki imajo na robovih bodice. Listi so značilnega grenkega okusa. Rastline v februarju oblikujejo dolga čudovita socvetja v oranžno rdeči barvi. Razvijejo močan koreninski sistem. V primerjavi z aloe vera, aloe arborescens raste počasi, ima manjše liste, ki vsebujejo manj gela. Raste s steblom kot drevo, ki se razvije v grm, če ji to dovolimo. Uporabljamo celotne liste, razen trnjev.

  Zdravilni učinki

  Aloe arborescens oziroma zdravilna aloja, je izredno bogata z zdravilnimi učinkovinami, ki se nahajajo v notranjosti mesnatih alojinih listih.
  Gel, ki se nahaja v alojinih listih je poln vitaminov: C, A, B1, B2, B3, B6, B9, B12 in E vitamina. Pa tudi mineralov: magnezij, kalcij, železo, selen, mangan in kalij, polisaharide, folno kislino, fosfolipidov, rastlinskih sterol, encimov, aminokisline, vode in še veliko drugih koristnih sestavin, saj ima aloja čez 200, za človeka koristnih sestavin.

  Zaradi vseh teh sestavin, ki jih aloja vsebuje, deluje: protivnetno, antibakterijsko, protiglivično, protitumorsko in si z njo lahko pomagamo pri številnih bolezenskih znakih: zmanjšanje sladkorja in holesterola v krvi, izločanje strupov iz telesa, krepitev imunskega sistema, čistimo kri, spodbujamo delovanje prebavnega sistema, zdravimo oči pri vnetju, blažimo bolečine pri revmi in uravnavamo telesno težo.

  Nabiranje in shranjevanje

  Aloja Arborescens, imenovana tudi drevesna aloja, je rastlina, ki lahko zraste do višine 3-4 metrov in ima debele, mesnate liste, dolge od 30 do 60 cm. Listi so zeleni ali modro-zeleni in imajo značilne trne po robovih.
  Aloe  zacveti spomladi in poleti z rožnatimi, oranžnimi ali rdečimi cvetovi. Na našem območju aloe arborescens rastline cvetijo nekje v mesecu februarju. Poleg rdeče in oranžne barve, pa so cvetovi lahko tudi nekoliko bolj rumenkasti. Za pripravo različnih pripravkov zmerom uporabljamo sveže liste, ki so stari najmanj 3 leta. Pripravkov iz aloje ne moremo pripravljati na zalogo, saj izgubijo večji del za zdravje koristnih sestavin.

  Priprava in uporaba pripravkov

  Gel

  Od lista odrežemo samo del, ki ga mislimo takoj porabiti. Odrezan del aloje obrežemo (odstranimo bodice in povrhnjico lista) in uporabimo prozoren gel in ga lahko kar nanesemo na kožo. Gel je primeren za uporabo na koži in na laseh, pospešuje celjenje, zdravi opekline, regenerira in hladi, vlaži ter celi kožo. Gel na kožo deluje zelo blagodejno in jo zdravi ter ščiti hkrati. Ne svetujemo pa uporabe gela na predelu okoli oči.

  Tinktura

  Za pripravo tinkture potrebujemo liste aloe arborescens, domači med in domače žganje.

  3 liste aloje, ki so stari najmanj 3 leta obrišemo, jim odstranimo trnje in jih na drobno narežemo, narezane liste damo v sekljalnik in jih sesekljamo. V skodelico damo 500 ml domačega žganja in 500 ml domačega medu, dobro premešamo in začnemo počasi dodajati sesekljano alojo. Mešanico prelijemo v temno steklenico in jo za 10 dni prestavimo v hladilnik, po 10 dneh tinkturo precedimo skozi gazo. Tinktura se uporablja trikrat na dan, začnite z majhnimi odmerki in postopoma povečajte odmerek, po potrebi.

  Tinktura nam pomaga pri začetni fazi TBC raka, čiru na želodcu, gripi, angini, obolenju na črevesju in notranjih obolenjih.

  Sirup

  Za izdelavo aloe arborescens sirupa je potrebno izbrati sveže liste aloje. Ti listi naj bodo zeleni in mesnati, saj vsebujejo največ hranilnih snovi. Pred obdelavo je potrebno liste dobro očistiti z malo navlaženo krpo. Nato odrežemo rob in trnje, ter jih narežemo na manjše kose. Za pripravo ene porcije sirupa potrebujemo 500 gramov narezanih listov.

  Narezane liste aloje damo v mešalnik in jih zmeljemo. Nastali sok precedimo skozi gazo, da odstranimo trdne delce in vlaknine. Nato dodamo sladkor ali med. Priporočena količina sladkorja je enaka količini narezanih listov, pri medu pa lahko uporabimo nekoliko manj medu. Mešamo, dokler se sladkor ali med ne raztopita. Ko se sladkor ali med raztopi, dodamo limonin sok. Limona ne samo izboljša okus, ampak tudi pomaga pri ohranjanju svežine in zmanjšuje tveganje za oksidacijo. Za pripravo ene porcije sirupa potrebujemo sok ene limone. Nato vse skupaj dobro premešamo in damo v hladilnik.
  Najbolje je, da sirup hranimo v stekleni posodi in ga porabimo v roku enega tedna. Pred uporabo ga je priporočljivo dobro pretresti, saj se lahko sladkor ali med usedeta na dno posode.

  Sirup je preprost za pripravo in lahko ga pijemo vsak dan, da izkoristimo vse njegove prednosti. Za pitje sirupa, ga nekaj žlic vmešamo v kozarec vode. Sok ob želodčnih težavah uživamo na tešče. Običajno svetujemo 1 mesec neprekinjene uporabe in nato 14 dni premora.

  Opozorilo!
  Aloje ne uporabljamo med nosečnostjo, saj vzpodbuja krčenje maternice. Ker se izloča v mleko, se je izogibajmo tudi med dojenjem.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.