Vrbovec

  Vrbovec 1
  Deli naprej

  Poznamo več vrst vrbovca in so vse bolj ali manj enako zdravilne, razen dveh, ki sta celo škodljivi. Spoznajmo jih, da jih bomo lahko prepoznali in razločili med seboj in tako v zdravilne namene uporabili le vrbovec, ki se še posebej obnese pri zdravljenju prostate.

  Vrbovec je bil odkrit razmeroma pozno, leta 1970, odkrila pa ga je Marija Treben iz Avstrije.

  Vrste vrbovca

  Poznamo kar nekaj vrste vrbovca, ki so zdravilne.

  • Alpski vrbovec, Epilobium anagallidifolium.
  • Gorski vrbovec, Epilobium montanum.
  • Drobnocvetni vrbovec, Epilobium parviflorum.
  • Hribski vrbovec, Epilobium colinum.
  • Močvirski vrbovec, Epilobium palustre.
  • Suličasti (ozkolistni) vrbovec,  Epilobium angustifolium.
  • Rožnati vrbovec, Epilobium roseum
  • Temno zeleni vrbovec, Epilobium obscurum.

  Poznamo pa tudi dve vrsti vrbovca, ki sta škodljivi:

  • Gozdni vrbovec, Chamaenerion angustifolium.
  • Kosmati (dlakasti) vrbovec, Epilobium hirsutum.

  Kako jih lahko ločimo med seboj?

  Gozdni in kosmati vrbovec zrasteta nekoliko višje, tudi do 1,5 metra visoko in imata velike cvetove, ki so škrlatno rdeči. Njuno steblo je mesnato, listi pa so na spodnji strani poraščeni z dlakami.

  Ostale, zdravilne, vrste vrbovca pa so nižje in ne zrastejo posebej visoko, cvetovi so drobceni in bledo rožnate ali rdeče barve, opazimo lahko celo bele cvetove. Cvetovi vrbovca sedijo na semenskih luskah in, ko luske dozorijo, se razpočijo in iz njih veter ponese seme.

  V nadaljevanju se bomo nekoliko podrobneje osredotočili in posvetili drobnocvetnemu vrbovcu.

  Nabiranje in sušenje vrbovca

  Drobnocvetni vrbovec najpogosteje najdemo na mokrih obrobjih gozda. Cveti vse od junija pa tja do septembra in zraste nekje med 20 in 80 centimetrov visoko.

  Vrbovec nabiramo v času njegovega cvetenja in sicer najbolje s škarjami ali ostrim nožem, da lahko na sredini odrežemo steblo. Ker je steblo dokaj krhko, ga lahko tudi odlomimo. Na mestu, kjer so vrbovec odrezali rastlina nato požene stranjske poganjke in se ohranja naprej.

  Za čaj ga posušimo tako, da ga, sveže nabranega, razrežemo in posušimo.

  Učinkovine, v vrbovcu so: flavonoidi, sitosterol, čreslovine, triterpenske kisline, pektini, rastlinski hormoni ter lignani.

  Zdravilni učinki vrbovca

  Vrbovec uporabljamo v obliki tinkture ali čaja in velja za zelo učinkovito zdravilo zoper prostato in njene težave kot so težave z odvajanjem (snovi v vrbovcu zavirajo procese, ki povzročajo povečanje pod-mehurnice), rak na mehurju in prostati, pomaga zoper bolečine v mehurju …
  Z rednim uživanjem vrbovca svoje težave s prostato lahko ozdravijo tudi moški, ki so imeli sicer že dlje časa težave s prostato.

  Vrbovec zdravi tudi bolezni mehurja in ledvic (tudi pri ženskah). odpravlja tudi bolečine v ledvicah.

  Pa tudi sicer učinkovine v vrbovcu blagodejno vplivajo na naše telo, saj imajo aktiven učinek na bolezenske spremembe v telesu.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.