Veliki oman (Inula helenium L.)

  veliki oman
  Deli naprej

  Rastlina s širokim spektrom delovanja, ki pomaga predvsem pri respiratornih in prebavnih  težavah.

  Veliki oman  je zdravilna rastlina, ki uspeva v Evropi in v nekaterih delih Azije. V Sloveniji je najbolj pogost v južni Dolenjski, južni Notranjski in južni Primorski.

  Najpogosteje se uporablja za zdravljenje pljučnih bolezni in za vzdrževanje zdravega ravnovesja bakterij v črevesju.

  Korenine dve do tri leta stare rastline se uporabljajo v obliki čaja, tinktur, sirupa, kapsul, ekstraktov in medenih pripravkov. V kulinariki ga najdemo kot dodatek jedem in napitkom (absint), zaradi svojega vonja pa se uporablja tudi v kozmetični industriji.

  Latinsko ime je rastlina dobila po lepi Heleni, ki je zanetila trojanski vojno. Ko je izgubila svojega kraljeviča Parisa, je iz njenih oči kanila solza in na tem mestu naj bi zrasel veliki oman. Spada v družino nebinovk (Asteraceae), ki vključuje solate, artičoke, sončnice, regrat, krizanteme in številne druge okrasne rastline. Že stari Rimljani so veliki oman uporabljali za lajšanje številnih tegob, povezanih s kožo, možgani, ledvicami, želodcem in rodili. V srednjem veku je bilo priljubljeno omanovo vino, ki so mu rekli napitek svetega Pavla. Z njim so zdravili skorajda vse bolezni v glavi, na pljučih in v želodcu. Varoval naj bi pred kugo in vsemi okužbami.  V 17. stoletju pa je bil zelo priljubljen v obliki pastil.

  Zdravilne lastnosti velikega omana

  Za to zdravilno rastlino ni bilo opravljenih veliko medicinskih raziskav, čeprav gre za tisočletja staro zelišče za krepitev pljuč in lajšanje vnetja dihalnih poti. Pomaga tudi pri mišičnih krčih, čisti jetra in zmanjšuje nevarnost za razvoj raka na prsih. Znanstveniki so ugotovili, da veliki oman pomaga tudi bolnicam, ki so že zbolele za omenjeno vrsto raka, saj zavira napredovanje bolezni. Veliki oman ima pa še številne druge zdravilne lastnosti.

  Krepitev črevesja

  Velikio oman vsebuje velike količine inulina, naravnega prebiotika in s tem v črevesju ustvarja ugodne pogoje za razrast dobrih bakterij, uravnava prebavo in krepi imunski sistem. Črevesje tudi pomirja, tako da blaži vnetja in krče, zmanjšuje slabost, drisko in napenjanje. Ima tudi antipatogeno delovanje, kar pomeni, da deluje protiglivično, protiparazitno in antibakterijsko.

  Blaženje bolečine in vnetja

  Veliki oman blaži predvsem bolečine in vnetja pri respiratornih težavah, kot so astma, bronhitis, oslovski kašelj, tuberkoloza. Deluje tako, da olajša izkašljevanje, pomaga izločiti presežek sluzi iz pljuč, olajša dihanje in prehladna stanja ter pomaga pri vnetjih sluznice in dihalnih poti. Zelišče ima več učinkov na čiščenje in pomirjanje bronhialnih membran, deluje pa tudi kot naravni antibiotik za pljuča.

   Protibakterijsko delovanje

  Veliki oman deluje tudi protibakterijsko, čeprav zaenkrat niso bile izvedene nobene znanstvene študije, ki bi to eksplicitno dokazovale. Je pa bila leta 2009 izpeljana raziskava glede zdravljenja okužbe z MRSA (Metilin Rezistentni Staphylococcus aureus) – to je bakterija, ki je normalno prisotna na koži in v sluznicah zdravega človeka. V izjemnih primerih ta bakterija prodre v notranjost telesa in tam povzroči okužbo. Zdravljenje je težavno in dolgotrajno, saj je bakterija razvila odpornost proti večini znanih antibiotikov. V študiji so kot potencialno terapijo preizkusili tudi veliki oman.

  Stranski učinki velikega omana

  Uporaba pripravkov iz korenine velikega omana ni priporočljiva za nosečnice in doječe matere. Je pa rastlina varna za uporabo pri otrocih in starejših.

  Odsvetuje se tudi uporaba pri vročem, suhem in razdraženem kašlju. Rastlini se morajo izogibati ljudje, ki so alergični na ambrozijo ali katerokoli drugo rastlino iz družine nebinovk.

  Veliki oman lahko vpliva tudi na krvni tlak. Če vam krvni pritisk večkrat niha ali jemljete zdravila za uravnavanje krvnega pritiska, se obvezno posvetujte z zdravnikom, preden posežete po zeliščnih pripravkih iz velikega omana. Podobno svetujemo tudi sladkornim bolnikom. Sicer pa velja za vse kronične bolnike, da se je treba pred dopolnitvijo zdravljenja z zeliščnimi terapijami zmeraj posvetovati z zdravnikom.

  Veliki oman lahko povzroča tudi zaspanost, saj deluje na centralni živčni sistem. V kombinaciji z anestezijo, lahko pride celo do smrti. Zato je treba vsaj dva tedna pred operacijo, pri kateri bo bolnik prejel anestezijo, prenehati z jemanjem pripravkov iz velikega omana. Učinek velikega omana je tako kontradiktoren tudi z ostalimi zdravili, ki delujejo kot sedativi.

  Priprava, hramba in uživanje velikega omana

  Priporočene dnevne količine za odrasle so 1,5-4 g korenine velikega omana v obliki kapsul, oz. 15-20 kapljic tinkture.

  Iz posušene korenine si lahko pripravite čaj, ki ima zelo široko uporabo. Pospešuje presnovo, pomaga pri sladkorni bolezni, odpravlja slabost v želodcu in črevesna vnetja in drisko, poleg tega ugodno deluje na slabokrvnost, saj čisti in obnavlja kri. Za pripravo omanovega čaja vzemite 1/2 čajne žličke drobno narezane sveže ali posušene korenine in jo prelijete s skodelico vroče vode. Pustite 10 minut, precedite in popijete. Na dan je priporočljivo popiti 2 do 3 skodelice nesladkanega čaja, lahko pa mu dodate tudi sladkor ali med, da ublažite grenak okus.

  Na trgu je mogoče dobiti tudi eterično olje velikega omana, ki ima predvsem protiglivično delovanje. Toda bodite previdni pri uporabi, saj lahko povzroča občutljivost in alergično reakcijo. Zato ga raje pred širšo uporabo preizkusite na majhnem delu kože.

  Gojenje velikega omana na domačem vrtu

  Veliki oman sadite na zeliščne grede in na grede s trajnicami posamično. Zaradi velikih listov lahko tvori zeleno ozadje cvetličnih gred. Lahko ga gojite tudi v večjih skupinah. Uspeva na ilovnatih in glinenih tleh. Potrebuje veliko sonca, dobro pa uspeva tudi v polsenci. Cveti od junija do avgusta, jeseni pa nabirate posamezne korenine, medtem ko koreniko pustite. Korenine posušite in jih uporabite za čaj, alkoholne pijače ali kot začimbo za sladice.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.