Smrdljička, smrdljiva krvomočnica (Geranium robertianum)

  Smrdljička, smrdljiva krvomočnica (Geranium robertianum)
  Deli naprej

  Smrdljička, smrdljiva krvomočnica (Geranium robertianum) je v ljudskem zdravilstvu cenjena zdravilna rastlina, ki ima polno drugih imen kot so: krvavo korenje, kačja roža, smrdljiva krvomočnica, divji roženkraut, trotnica, smrdljivka, kulnica … in je svoje ime, med drugim, dobila tudi zaradi smrdljivega neprijetnega vonja, ki nas spominja na mačji ali lisičji urin. V preteklosti so smrdljičko uporabljali kot mnogostransko zdravilno rastlino, ki pomaga pri veliko različnih bolezni.

  Zdravilni učinki in uporaba

  Rastlina ima veliko učinkovin kot so: grenčine, eterična olja, organske kisline in čreslovine, …
  Uporabljamo jo za zdravljenje krvavitev, driske, protina, proti glistam in zlatenici, pri težavah z želodčnim in črevesnem katarju, kot tudi pri vnetju dlesni, zob, žrelne in ustne votline.

  Nabiranje in shranjevanje

  Smrdljička (Geranium robertianum) je eno ali dvoletnica, ki raste po celi Sloveniji na vlažnih senčnih tleh, najraje ob starih zidovih in med grmičevjem.
  Nabiramo nadzemni del rastline v času cvetenja od meseca maja pa do septembra, če so se na rastlini že razvili plodovi, jih moramo med obiranjem odstraniti. Smrdljička zraste v višino od 15 pa do 45 cm, steblo je dlakavo in polno žlez, ki izločajo neprijeten vonj. Cvetovi imajo v času cvetenja čudovito rožnato barvo in so dolgi do 1 cm, pernati listi pa imajo kratke peclje in proti koncu sezone začnejo skupaj s steblom dobivati rdečkasto barvo.

  Rastlino nabiramo v lepem suhem vremenu in jo sušimo v senčnem zračnem prostoru, pri sušenju si lahko pomagamo z električnim sušilcem za sadje in zelenjavo, pri sušenju pa temperatura ne sme preseči 30 °C. Posušeno zelišče hranimo v zaprti posodi primerni za shranjevanje živil.

  Čaj in zunanja uporaba zelišča

  Čaj lahko skuhamo v obliki poparka ali preliva.

  Poparek pripravimo tako, da jedilno žlico posušene in zdrobljene smrdljičke prelijemo z 300 ml vrele vode, pokrijemo in počakamo 10 do 15 minut, nato čaj precedimo in ga po požirkih pijemo preko celega dne.

  Preliv je pripravek, ki ga pripravimo s 400 ml hladne vode, ki jo prelijemo čez 2 čajni žlički posušene in zdrobljene smrdljičke, skodelico pokrijemo in pustimo stati 8 do 10 ur, preliv uporabljamo za izpiranje žrela in ustne votline, lahko pa ga pijemo tudi po požirkih preko celega dne. Čaj lahko pred zaužitjem malo segrejemo, ne smemo pa ga zavreti.

  Nasvet za vse ženske, ki imajo težave z zanositvijo, da poizkusijo tudi s pitjem čaja iz smrdljičke.

  Tinkturo uporabljamo in pijemo enako kot poparek ali preliv 2-3 krat dnevno po 20 kapljic v skodelici mlačne vode ali čaja.

  Tinkturo lahko pripravimo sami tako, da v 1 l domačega 40% do 50% žganja namočimo 200 g posušene rastline, uporabimo lahko tudi 70% alkohol, ki ga dobimo v lekarni. Smrdljičko, ki jo zdrobimo, namakamo 3 do 4 tedne in jo med namakanjem večkrat pretresemo, nato jo precedimo in shranimo v temne stekleničke, ki jih hranimo v temnem neogrevanem prostoru.

  Za zunanjo uporabo, si pripravimo blazinico, napolnjeno s posušeno smrdljivko. Uporabljamo pri vnetju srednjega ušesa, glavo položimo na pripravljeno blazinico, okrog vratu pa lahko dodamo tudi svežo, če jo imamo na razpolago.

  Svežo smrdljičko lahko uporabimo tudi za polaganje na svežo krvavečo rano, razno vrsto kožnega raka in bradavico.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.