Škrlatna monarda (Monarda didyma)

  Škrlatna monarda (Monarda didyma) 1
  Deli naprej

  Škrlatna monarda(Monarda didyma) je samonikla rastlina, ki izvira iz Severne Amerike, od koder so jo tudi prinesli v Evropo, imenujejo jo tudi indijanska kopriva, zaradi njenih čudovitih škrlatno rdečih cvetov je priljubljena kot okrasna rastlina tudi v parkih po Evropi in Aziji. Monarda ima tudi druga imena kot so, rdeča bergamotka, divji origano, gorska meta, čebelja melisa, indijanska kopriva in tudi zlata melisa. V ljudski medicini so jo uporabljali kot zdravilno rastlino za odpravljanje slabosti in nespečnosti.

  Zdravilni učinki in uporaba

  Uporabnost monarde v zdravilne namene je zelo pestra, saj pomaga pri različnih težavah ko so:

  • napenjanje,
  • črvičenje,
  • želodčne težave,
  • trebušni krči,
  • boleča in neredna menstruacija,
  • slabost,
  • nespečnost,
  • glavobol,
  • depresija in tesnobnost.

  Poznano je tudi, da dviguje razpoloženje in nam povrne občutke pozitivne energije. Čeprav ima monarda v zdravstvu veliko pozitivnih lastnosti, jih zeliščarske knjige zelo redko omenjajo in opisujejo.

  Nabiranje in shranjevanje

  Škrlatna monarda (Monarda didyma) zraste do 30 cm visoko in ima močan koreninski sistem, iz katerega poženejo pokončna štirioglata zelnata stebla, ki jih pokrivajo suličasti listi, ki so nazobčani in temno zelene barve.
  Cvetovi se oblikujejo v dežničastih socvetjih in so škrlatno rdeče barve. Cveti od junija pa do konca avgusta in so dobra paša za čebele. Najprej lahko nabiramo samo liste, ki z drgnjenjem oddajajo prijeten vonj, ki nas spominja na meto in meliso, liste s cvetovi pa nabiramo takrat, ko so cvetovi odprti. Nabrane liste in cvetove, ki smo jih nabirali v suhem sončnem vremenu, stran od cest in industrijskih središč, sušimo posamezno ali skupaj na senčnem in zračnem prostoru, za hitrejše sušenje pa si lahko pomagamo z električnim sušilcem, pri tem pa moramo paziti, da temperatura ne preseže 30 °C. Posušene liste in cvetove hranimo v zaprti posodi primerni za shranjevanje živil, njihova uporaba je najmanj eno leto.

  Kuhanje čaja

  Poparek iz listov monarde pripravimo tako, da eno čajno žličko posušenih listov monarde prelijemo z 250 ml vrele vode, skodelico pokrijemo in počakamo 10 minut, nato čaj precedimo in ko se delno ohladi ga lahko pijemo kot nadomestek za pravi čaj. Poparek iz listov nam pomaga tudi pri odpravljanju slabosti, vetrov, menstrualnih bolečin, krčev, nespečnosti in zmanjšuje vročino.

  Poparek iz mešanice listov in cvetov pripravimo tako, da žlico posušene mešanice prelijemo z 250 ml vrele vode, skodelico pokrijemo in počakamo 10 minut. Delno ohlajen čaj pijemo po največ tri skodelice na dan, in si bomo z njim olajšali vse težave in tegobe z želodčnimi težavami.

  Z žvečenjem svežih listov monarde si lahko popravimo tudi apetit, saj bomo ponovno začutili lakoto.

  Z grgranjem monardinega čaja si učinkovito pomagamo pri vnetju grla in vnetju dlesni.

  Čaj iz monarde se odlično obnese tudi v kopeli za utrujene noge in pri slabi prekrvitvi.

   Zelišče ni priporočljivo za nosečnice in doječe matere. 


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.