Šišandra jagode – sadež petih okusov

  Šišandra jagode kot naravno zdravilo
  Deli naprej

  Šisandra je lesnata ovijalka zelo bujne rasti, ki doseže višino do 10 m. Spada med jagodičevje. Uporablja se za izboljšanje zdravja kože, proti nespečnosti, proti raznim infekcijam in proti kašlju. Ker je antioksidant, tudi proti staranju.

  Kitajsko ime za šisandro (Schisandra chinensis) je wu wei zi, kar pomeni »sadež petih okusov«. Jagode res imajo vseh pet okusov (sladko, kislo, grenko, pekoče in slano). Vsi okusi so hkrati izraženi v zrelih jagodah. Vsak okus v tem zelišču je povezan z določeno funkcijo določenega organa. To, da ima šisandra vseh pet okusov, nam pove, da je koristna za pet organov: jetra, ledvice, srce, pljuča in vranico. Pet okusov nam daje slutiti koristnost za zdravje šisandre kot naravnega zdravila.

  Jetra

  Šisandra je hepatoprotektiv kar pomeni, da ščiti jetra (antioksidativno delovanje). Obnavlja hepatocite, celice, ki predstavljajo 70 – 80% jetrne mase. Zvišuje tudi raven glutationa, ki je najpomembnejši jetrni antioksidant. Študije na živalih so pokazale, da zagotavlja zaščito pred poškodbami jeter, ki so jo povzročile kemikalije in zdravila, ter spodbuja zdravljenje obstoječe škode.

  Ledvice

  V moderni kitajski medicini šisandro uporabljajo za odvajanje odvečne tekočine, zaradi česar je v pomoč pri pogostem uriniranju in celo driski.

  Imunski sistem

  Šisandra preprečuje oslabelost imunskega sistema zaradi stresa. Ljudje z akutnim in kroničnim stresom prej staknejo prehlade ali gripo in razvijejo imunske pomanjkljivosti kot sta rak in sindrom kronične utrujenosti.

  Na Japonskem je šisandra znana kot gomishi, v Koreji pa jo imenujejo omija. V tradicionalni medicini teh dežel šisandro uporabljajo pri kašlju in zadihanosti, uživajo jo ljudje s presežkom sluzi in šibkimi pljuči.

  Živčni sistem

  Šisandra je blag stimulans centralnega živčnega sistema, vendar je tudi pomirjajoča. Pomaga pri lajšanju tesnobe, astme, ki jo povzroča stres in razbijanju srca.

  Endokrini sistem

  Šisandra normalizira delovanje ženskih in moških žlez. Uporablja se lahko tudi v kombinaciji z astragalusom kot pomoč pri kontroli nočnega potenja in potenje v menopavzi. Je adaptogen, ki uravnava delovanje telesnih procesov ter podpira telo, kjer je najbolj šibko. Podpira funkcijo nadledvične žleze, izboljšuje reflekse, delovno učinkovitost in duševno aktivnost. Telesu se pomaga odzvati na stres in nato po njem uspešno okrevati.

  Doziranje in varnost

  Odločitev o najbolj optimalnem odmerku in obliki šisandre je odvisna od zdravstvenega stanja vsake osebe. Vedno svetujemo, da se pred uporabo kakršnegakoli zelišča posvetujete najprej z zeliščarjem. Če želite šisandro poskusiti brez posveta, spodaj preberite o varnih odmerkih.

  Tinktura: 40-80 kapljic trikrat na dan.

  Kapsule: Ena do dve kapsuli (400-500mg vsaka) dva do trikrat na dan.

  Razstrupljanje: Čaj pripravite tako, da dodate 1-2 čajni žlički posušenih jagod šisandre v 250-300 ml vode. Rahlo naj vre 5-10 minut, nato čaj odstranite s temperature. Jagode naj se v tekočini namakajo še 20-30 minut. Precedite in ohladite. Pijte dober deciliter tako pripravljenega čaja dva do trikrat na dan.

  Iz plodov lahko naredimo tudi domač sok (1kg plodov ločimo od semen, semena operemo v 1l vode, to vodo nato damo v kozico, dodamo plodove in za 5 min segrejemo na 90 stopinj, ohladimo).

  Varnostni vidiki: Šisandre ne uživajte v obdobju akutne virusne ali bakterijske okužbe, kot so prehlad, gripa, bronhitis in pljučnica.

  Medsebojni vpliv zelišče – zdravilo: Šisandra lahko ojača učinke zdravil z barbiturati. Prepreči lahko poškodbe jeter, ki jih lahko povzročijo hepatotoksična zdravila kot sta paracetamol in tetraciklin.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.