Rožmarin (Rosmarinus officinalis)

  Rožmarin (Rosmarinus officinalis) 1
  Deli naprej

  Navadni rožmarin (Rosmarinus officinalis) je sredozemska rastlina, poznana tudi pod imenom morska rosa in je bila vedno povezana z ljubeznijo, saj so že v antični Grčiji verjeli, da vonj rožmarina osvobaja duha, ki je svoboden, kot je svobodna ljubezen, zato so rožmarin posvetili Afroditi, ki je boginja ljubezni. Tudi za Rimljane je bil rožmarin simbol regeneracije in pomlajevanja.

  Rožmarin je zelo razširjen v Sredozemlju, Južni Afriki, Grčiji, Portugalski in tudi na Kavkazu, kjer raste prosto v naravi in ga uporabljajo tudi kot živo mejo, gojijo pa ga tudi v Rusiji, v umetnih nasadih, saj ga prosto v naravi zaradi hladnega podnebja ne najdemo.

  Že v zgodnem srednjem veku so ga v ljudski medicini uporabljali za izboljšanje spomina, pomirjanje krčev, pospeševanje prekrvavitve, spodbujanje apetita in pomiritvi živcev.

  Zdravilni učinki in lastnosti

  Delovanje rožmarina v zdravilstvu je zelo razširjeno, saj vsebuje vitamine A in C, kot tudi veliko železa, magnezija, fosforja, cinka in bakra.
  Zato deluje kot antiseptik, antioksidant, pa tudi kot protivnetno in razkuževalno sredstvo.

  S pripravki iz rožmarina lahko zdravimo želodec, okrepimo živčevje, izboljšamo vid, nižamo krvni pritisk, lajšamo obolelost gripe ali prehlada, revmatizem, pomaga pa tudi pri obolelosti srca, jeter, depresiji in nervozi.

  Nabiranje in shranjevanje

  Navadni rožmarin (Rosmarinus officinalis) je zimzeleni grm, ki raste do 150 cm v višino in uspeva v toplih krajih, mraza ne prenese, zato ga moramo v zimskem času shraniti na toplem.

  Rožmarin cveti od marca pa do maja, če ima dobre pogoje za rast, pa velikokrat ponovno zacveti v mesecu septembru. Cvetovi so drobni, svetlo modre ali vijoličaste barve, včasih skoraj tudi bele. Nabiramo zelene in cvetoče mlade vejice, ki jih zvežemo v šopke in jih sušimo obešene v suhem zračnem prostoru, uporabljamo ga lahko svežega ali posušenega. Posušen rožmarin hranimo v primerni zaprti posodi za shranjevanje živil, v suhem in temnem prostoru.

  Priprava čaja, prevretka za kopeli in tinkture

  Čaj pripravimo tako, da eno čajno žličko svežih ali posušenih listov in cvetov  rožmarina prelijemo z 200 ml vrele vode, premešamo, pustimo stati 15 do 20 minut, nato ga precedimo in ga pijemo dvakrat do trikrat dnevno, vedno sveže pripravljenega.

  Prevretek pripravimo tako, da 50 g svežih ali posušenih listov prelijemo z 1000 ml vode, premešamo in na kratko prevremo, nato pustimo stati 20 do 30 minut, nato precedimo in dodamo kopeli, v kateri se bomo namakali. Tako pripravljeno kopel si pripravimo dvakrat do trikrat tedensko.

  Za pripravo tinkture lahko uporabimo domače žganje ki je 40%  do 50 %, na liter žganja uporabimo 150 do 170 g posušenega ali 250 do 280 g svežega rožmarina. Alkohol in rožmarin zapremo v kozarec, potresemo in pustimo na temnem mestu najmanj 30 dni, kozarec je potrebno dnevno pretresti ali premešati, nato tinkturo precedimo in shranimo v neogrevanem temnem prostoru. Tinkturo vedno uporabljamo skupaj z vodo tako, da kapljice  tinkture razredčimo v vodi.

  V lekarnah pa lahko kupite tudi rožmarinovo olje in kremo.

  Uporaba pripravkov iz rožmarina ni primerna za otroke, nosečnice in doječe mamice. Čaja iz rožmarina ne uporabljamo pri bolezni dihal, vnetju žolča in jeter.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.