Redkvica

  Redkvica 1
  Deli naprej

  Drobna, okrogla, hrustljava in rahlo pekoča – to je redkvica. Vrtnina, ki nas v pomladnem času med prvimi razveseli na vrtu. Jih tudi vi radi hrustate? Ne glede na to, ali jih imate radi ali ne, si v nadaljevanju le preberite, zakaj bi jih morali uživati večkrat, saj so redkvice polne dobrega.

  Redkvica

  Poznamo več vrst redkvice, Raphanus sativus. Tako jo najdemo v različnih oblikah, velikostih in celo barvah. Posledično se tudi okusi razlikujejo in imajo različno stopnjo intenzitete okusa. Kljub temu, da tekne samostojno, je lahko odličen dodatek k solatam, ali pa si pripravimo solato samo iz nje – redkvice.
  Za gojenje ni zahtevna in se obnese v mešanih posevkih skupaj s korenčkom, grahom in seveda s solato.

  Pozitivni učinki redkvice na naše zdravje

  Med drugim redkvica čisti kri in tako poskrbi tudi za naše ožilje. Nepogrešljiva je tudi pri pomladnem razstrupljanju telesa. Razkuži sluznico želodca in črevesja. Spodbuja apetiti.

  Velja za živilo z nizko vsebnostjo kalorij, a je bogata s hranilnimi vrednostmi. zato je primerna tudi za osebe, ki si želijo izgubiti kakšen kilogram ali dva. Bogata je z vlakninami in vodo. Zato pomaga tudi pri urejanju naše prebave, pomaga tudi ob težavah z zaprtjem in nadvse učinkovito deluje na naš prebavni sistem. Je naravni diuretik in kot takšna pomaga tudi pri težavah s sečili in okužbami sečil. Pitje sveže iztisnjenega soka rdeče redkvice pomaga tudi zoper okužbe mehurja in očisti naše ledvice.

  A kljub temu, da redkvica blagodejno vpliva na prebavo, z njenim uživanjem ne gre pretiravati, saj bi, v kolikor bi je zaužili preveč, lahko povzročila prebavne težave.

  Pomaga pri zaustavljanju rdečih krvnih celic in na ta način pomaga zviševati dotok kisika v kri. Učinkovita je pri zdravljenju zlatenice.

  Prav zaradi svojih očiščevalnih in razstrupljevanjih lastnosti bi morala biti redkvica nepogrešljiva v naši prehrani, to še posebej velja za vse, ki imajo težave z jetri ali žolčem.

  Zanimivo, redkvica pomaga tudi pri bronhitisu, astmi. Pomaga lajšati in preprečuje izkašljevanje.

  Kot omenjeno je v redkvici mnogo koristnih snovi za naše telo. Vsebuje zelo veliko vitamina C, ki med drugim pripomore tudi k močnejšemu imunskemu sistemu. Vsebuje tudi vitamin B6. Bogata je tudi s folno kislino, zato naj tudi nosečnice posežejo po redkvici, saj je folna kislina zelo pomembna za razvoj plodu. Seveda pa vsebuje tudi mnoge minerale in zdravilne učinkovine kot so: železo, natrij, kalij, cink, beker, fosfor, žveplove spojine (te med drugim preprečujejo nastanek nekaterih vrst raka), riboflavin …


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.