Ptičja dresen (Polygonum aviculare)

  Ptičja dresen (Polygonum aviculare)
  Deli naprej

  Ptičja dresen je zdravilna rastlina iz družine dresnovk, ki pogosto raste po naših vrtovih in prerašča druge posevke, zato jo mnogi smatrajo za plevel.

  Ptičjo dresen imenujemo tudi drdres, glistnjak, moljavka, svinjska kaša, troskovec …

  Ptičja dresen

  Ptičja dresen je nizko rastoča enoletnica z do 40 cm visokim okroglim in poleglim steblom, na katerem rastejo majhni podolgovati jajčasti listi brez peclja. Cvetovi so zelo majhni in skoraj neopazni, izraščajo pa za vsakim listom na koncu stebla. Sestavljeni so iz zelenih z belim oz. rdečim robom obdanih listov.

  Ptičja dresen cveti od junija do oktobra, najdemo pa jo ob poteh in na shojenih mestih (igriščih, dvorišču, na njivi …). Nabiramo jo v času cvetenja, najbolje jeseni, ko vsebuje največ učinkovin. Sušimo jo v senčnem in zračnem prostoru.

  Zdravilni učinki ptičje dresni

  Ptičja dresen vsebuje veliko različnih učinkovin. Vsebuje eterično olje, čreslovine, flavonoide, kumarinske spojine, sluzi, smole, kremenčevo kislino, rudninske snovi in še mnogo drugih.

  Ptičjo dresen uporabljamo pri pljučnih in prehladnih obolenjih, pri težavah zaradi ledvičnih kamnov ali peska, pri želodčnih razjedah, božjasti, sladkorni bolezni. Ker vsebuje snovi, ki pomagajo pri tvorjenju vezivnih tkiv, je ptičja dresen odlična pri zdravljenju težko zaceljivih ran, pri krvavi driski in pri drugih zunanjih in notranjih krvavitvah.

  Za celjenje ran in odrgnin lahko svežo ptičjo dresen zmečkamo in zmes položimo na rano ter prekrijemo z gazo ali trakom.

  Pijemo pa lahko tudi čaj iz ptičje dresni. Žličko posušene ptičje dresni dodamo v skodelico vrele vode. Poparek po desetih minutah precedimo. Pijemo trikrat dnevno pri menstrualnih težavah, driski, z ohlajenim čajem pa lahko izpiramo tudi hemoroide.

  Ko boste naslednjič bentili, da vam plevel uničuje rastline okoli doma, preverite, če to ni morda ptičja dresen.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.