Plavica, modri glavinec (Centaurea cyanus)

  Plavica, modri glavinec (Centaurea cyanus) 1
  Deli naprej

  Plavica, modri glavinec (Centaurea cyanus) je rastlina, ki uspeva na travnikih in poljih, pridelovalci pšenice jo imajo za nadležni plevel.

  Plavica je v Evropo prišla iz Bližnjega vzhoda in se razširila po celi Evropi, prvi so jo poznali Grki, ki so svojo boginjo žetve Ceres okrasili s plavico. Med našimi predniki je bila zelo priljubljena, sejali so jo po žitnih poljih in ji dajali še druga imena kot so: smiljka, žitnica, ancelj, anzeljček, glavinec, kneginja, modrica, modriž, plaveš, plavka, plaviček, … vsaka pokrajina jo je poimenoval po svoje in imena so se ohranjala skozi stoletja. Danes je plavica razvrščena med ogrožene vrste in izginja iz naših žitnih polj.

  Nabiranje in shranjevanje

  Plavica je enoletnica, ki uspeva na sončnih in pol-senčnih rahlih tleh, tako jo najdemo med žitnimi polji kot tudi na travnikih.  V višino zraste do 60 cm, stebla so tanka in razrastla, iz katerih se razvijejo tanki suličasti listi.  Cvetovi imajo čudovito modro barvo in so sestavljeni iz drobnih modrih cvetov na sredini, okrog pa se razprostirajo  modri listi, ki so na kraju nazobčani. Cvetove nabiramo od maja pa do julija, ko so cvetovi v polnem razcvetu. Cvetove nabiramo v lepem suhem sončnem vremenu, ko so cvetovi polno razprti, stran od industrije in prometnih cest, če jih nabiramo na žitnih poljih moramo biti prepričani da niso škropljena. Sušimo jih v zračnem senčnem prostoru. Da se hitreje posušijo in obdržijo svojo barvo, pa si lahko pomagamo z električnem sušilcem za sadje in zelenjavo, pri tem pa moramo paziti, da temperatura ne preseže 30 °C. Posušene cvetove plavice hranimo v zaprti posodi, ki je primerna za shranjevanje živil, njihova uporabnost je najmanj eno leto.

  Zdravilne lastnosti in uporaba

  Plavica, Modri glavinec (Centaurea cyanus) vsebuje grenčine, čreslovine, sluzi, barvila, glikozide in knicin.

  Cvetove plavice uporabljamo pri obolenju mehurja in ledvic, vnetju sečil, pospešuje izločanje urina, pomaga pri težavah z jetri, žolčem, bronhitisu, kašlju, pekoči zgagi, čisti kri, zdravimo kraste na glavi, vnete oči, otekle noge in rane.

  Iz cvetov plavice lahko pripravimo različne pripravke, s katerimi lahko izboljšujemo in vzdržujemo naše zdravje.

  Priprava čaja

  Poparek pripravimo tako, da eno žlico posušenih cvetov prelijemo z enim litrom vrele vode, lonec pokrijemo in počakamo 10 minut, nato čaj precedimo in ga uživamo po eno skodelico pred obrokom. Pripravljeni poparek uporabimo pri vnetju sečil, jeter in žolča, tudi za otekle in boleče noge, čistimo obraz in odpravimo zabuhle in otekle oči.

  Preliv pripravimo iz ene žličke posušenih cvetov, ki jih prelijemo s hladno vodo in pustimo namakati najmanj dve uri, lahko tudi preko noči, nato čaj precedimo in pogrejemo, ne smemo pa ga zavreti, čaj pijemo 2 do 3 krat na dan po eno skodelico v primeru težav z želodcem, črevesom, prebavo in čiščenjem krvi.

  Prevretek  pripravimo iz enega litra vode in 1 žlice posušenih cvetov, cvetove prelijemo z mrzlo vodo in ko zavre, pustimo vreti pet minut, nato počakamo še 30 minut, prevretek uporabljamo za zdravljenje oči.

  Prah iz cvetov plavice

  Pripravimo pa si lahko tudi prah iz posušenih cvetov za posipanje ran, da se bolje celijo in ne gnojijo.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.