Peteršilj – začimba z zdravilnimi lastnostmi

  Peteršilj - začimba z zdravilnimi lastnostmi 1
  Deli naprej

  Peteršilj se kot začimba vsakodnevno uporablja v skorajda vsaki kuhinji. In kako prav je, da se. Med drugim je naravni diuretik in velja za pravo super živilo.

  Peteršilj

  Peteršilj, Petroselinum hortense, je dvoletna rastlina, ki v prvem letu razvije zelene liste, v naslednjem letu pa steblo s cvetnimi kobuli. V zdravilne namene uporabljamo tako liste kot tudi steblo in semena, ki se razvijejo iz cvetov in seveda tudi korenino peteršilja. Korenine peteršilja kopljemo zgodaj spomladi, v aprilu in nato kasneje, v jeseni, v oktobru in novembru. Plodove s kobuli porežemo preden dozorijo in jih shranimo v platneno vrečko in obesimo na zračno, suho mesto.

  Uporaba peteršilja v zdravilne namene

  Naj peteršilj postane del vaše domače lekarne, saj je krasna zdravilna rastlina.

  Pripravite si lahko čaj iz semen peteršilja, ki pomaga pri težavah s krči in napenjanju v črevesju, odpravlja vetrove in preprečuje vrenje v črevesju. Enake učinke kot čaj iz semen ima tudi sok, ki ga stisnemo iz peteršiljeve korenine. Pomaga tudi pri želodčnih težavah in je, kot že omenjeno, naravni diuretik.

  Pri težavah, kot je kri v urinu, vnetje prostate ali težavno uriniranje, bo v veliko pomoč peteršiljevo olje, katerega uživamo po dve kapljici na dan.

  Peteršilj blagodejno deluje na jetra in ledvica, pa tudi na mehur, saj čisti telo in odvaja vodo, ki se nabira v telesu..

  Pomaga zoper vodenico, revmo, protin, ekcem, zlatenico in celo celulitu. V ta namen si pripravimo čaj ali sok iz korenine katerega pijemo trikrat dnevno.

  Korenina peteršilja pomaga pri povišani telesni temperaturi, saj vzpodbuja potenje in pomaga zbijati visoko telesno temperaturo. Za zbijanje temperature je še posebej učinkovit čaj iz peteršiljevih semen. V pomoč je tudi ženskam, ki imajo neurejeno menstruacijo, saj jo korenina peteršilja pomaga urejati.

  Čaj iz peteršiljevih semen pa je tudi odlično sredstvo za zatiranje naglavnih uši.

  Pomaga pri izločanju strupenih snovi iz telesa, zato je peteršilj (še posebej peteršiljeva korenina) primernen za uživanje v času razstrupljanja telesa. Pomaga tudi pri hujšanju.

  Na sploh je celotna rastlina zelo učinkovita pri lajšanju težav, kot so motnje v krvnem obtoku, težave s prebavo, težave z dihanjem, ženske bolezni, edemom, kožne bolezni …

  Peteršilj lahko uporabimo tudi zunanje in sicer ko zdravilo za zmečkanime, modrice in tudi za lajšanje po piku žuželk. Učinkovito pa deluje tudi na zdravljenje vnete očesne veznice.

  Naj ne bo peteršilj le v vaših kuhinjah za izboljšanje okusa jedem (čeprav je tudi kot takšen zdravilen), ampak peteršilj vključite tudi v vašo domačo zeliščno lekarno kot zelišče, verjemite, ne bo vam žal.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.