Ohrovt, zelenjava, ki je več kot le zelenjava

  Ohrovt, zelenjava, ki je več kot le zelenjava 1
  Deli naprej

  Listnati ohrovt je zelenjava, ki je zelo zdrava in je v sorodstvu z vsem dobro poznanim zeljem, a v zdravilnosti zelje močno prekaša. Ohrovt vsebuje zelo veliko mineralov in vitaminov, zato ga le vključite v svojo vsakdanjo prehrano, če ga še niste. In v vašo domačo zeliščno lekarno.

  Ohrovt

  Ohrovt, Brassica oleracea, je temno zelene barve in ima nagrbančene liste, ki so, enako kot pri zeljnati glavi zviti v glavo, Poznamo dve vrsti listnatega ohrovta: letnega (zgodnji) in zimskega (pozni). Zgodnjega sadimo nekje v aprilu, poznega v juniju. Zimski ohrovt spravimo v hladno klet (cele glave) in tako nas bo razveseljeval s svojim okusom in zdravilnimi učinki še dolgo v zimo.

  Iz listnega ohrovta skuhamo juhe, prikuhe in solate. V kulinariki je dokaj priljubljen, saj jedem doda prijeten okus. A ohrovt ni le okusna zelenjava, ampak je tudi zelo zdrav. Njegove zdravilne učinke je omenjal tudi pater Simon Ašič.

  Vsebuje veliko vitaminov in mineralov, tako v 100 g listnatega ohrovta najdemo:

  • 4 g prehranskih vlaknin,
  • 0,5 mg železa
  • 17 mg natrija,
  • 27 mg magnezija
  • 213 mg kalija
  • 232 mg kalcija,
  • 35,3 mg vitamina C …

  Vsebuje pa tudi vitamin A, vitamin D, vitamin B6 in vitamin B12.

  Uporaba ohrovta v zdravilne namene

  Iz listov ohrovta lahko iztisnemo sok, ki je odlično zdravilo zoper čir na želodcu.

  Sveže listi so najpogosteje uporabljeni v zdravilne namene in sicer v obliki obkladka. Pomagali bodo zdraviti golenske razjede, t.i. odprte noge. Sveži listi listnatega ohrovta pospešujejo izločanje gnojnih in drugih neprijetnih izcedkov. Obkladek pomaga tudi zoper herpes zoster (pasavec), rdečke in druge kožne izpuščaje. Pomaga tudi pri celjenju ran nastalih zaradi opeklin.

  V obliki obkladka se listnati ohrovt dobro obnese tudi zoper zobobol in glavobol. Dobro se obnese tudi za lajšanje bolečin v očeh.

  Tudi po operacijah, ko se pojavlja bolečina, lahko na operirano mesto polagate oblogo iz svežih listov ohrovta (npr. ledvice, mehur, žolč).

  Uporablja se tudi za zdravljenje nevralgije obraza (nevralgija trigeminalnega  živca je  močna bolečina ene polovice obraza, ki nastane bodisi zaradi vnetja ali pritiska na omenjeni živec, bolečina je podobna električnemu sunku). Učinkovita je tudi zoper revmo in protin.

  Če obkladek iz svežih listov listnatega ohrovta položimo na predel pljuč, pomaga tudi zoper astmo, bronhitis …

  Priprava listov ohrovta za obkladek pri gnojnih ranah

  List najprej splahnemo pod mlačno vodo in ga nato s pomočjo valjarja valjamo tako dolgo, da postane mehak. Zmehčan list ohrovta položimo na rano, gnojno mesto … in vse skupaj ovijemo še v gazo.
  Ko obkladek menjamo, rano temeljito očistimo z mlačnim kamiličnim čajem.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.