Navadni netresk

  Navadni netresk 1
  Deli naprej

  Navadni netresk je trajnica, preprostega videza, ki je v Sloveniji zelo razširjena in je tako dobro poznana. Že mnoga leta je navadni netresk del domačega ljudskega zdravilstva, saj je uporaben na mnogih področjih. Poglejmo zdravilne učinke navadnega netreska.

  Navadni netresk

  Navadni netresk, Sempervivum tectorum, je trajnica, ki zraste v višino nekje 10 do 30 centimetrov. Listi navadnega netreska so mesnati in so jajčaste oblike, ki pa so na koncu špičasto zaobljeni. Listi sestavljajo rozeto. Iz središča rozete v poletnem času požene luskasto steblo, na koncu katerega požene cvet. Cvetovi so zbrani v socvetju in so rožnate (lahko tudi rdeče vijoličaste) barve in zvezdnate oblike. Netresk cvetu v juliju in avgustu.

  Najpogosteje ga najdemo po skalovju, na zidovih in tudi na strehah. Velja celo ljudska vraža, da naj bi navadni netresk, nasajen na strehi hišo varoval pred udarom strele.

  Natresk ima tudi nekaj ljudskih imen, med drugim ga poznamo tudi kot: nastran, natrsk, natresek, strešnik, uhovnik, ušesnik, trsk, uheljnih, možek, glušec ….

  V zdravilne namene uporabljamo liste navadnega netreska.

  Zdravilni učinki navadnega netreska

  V ljudskem zdravilstvu je navadni netresk vsestransko uporaben. Vse od zdravljenja kurjih očes, griže in pikov žuželk, opeklin in krvavečih ran. Poglejmo kaj pa o uporabi navadnega netreska v zdravilne namene pravi pater Simon Ašič.

  Uporabljamo lahko sveže liste ali pa iz njih skuhamo čaj. Slednji je še posebej učinkovit pri pospeševanju izločanja seča in zoper drisko, saj zapira. Pomaga tudi pri (pre)močni menstruaciji in krvavi griži.

  Prevretek iz navadnega netreska lahko uporabimo pri vnetju ušes. Zoper vnetje ušes pomaga tudi sveže stisnjen sok navadnega netreska; kapljico soka kanemo v uho, pokrijemo z vato.

  Navadni netresk zdravi tudi kurja očesa, sončne pege in bradavice. V ta namen prizadeto mesto večkrat na dan nakapljamo s sveže iztisnjenim sokom iz lista netreska. Kurje oko lahko zdravimo tudi tako, da svežemu listu netreska olupimo kožo (na eni strani lista) in olupljen del položimo na kurje oko. Zavijemo z gazo. Pustimo delovati preko dneva, zvečer pa zamenjamo za nov, svež list navadnega netreska. Kurje oko se bo zmehčalo in odpadlo. Na enak način (bodisi z polaganjem listov ali zgolj z iztisnjenim sokom) lahko zdravimo tudi otrdine, ki se posledično zmehčajo in sčasoma izginejo.

  Obloge iz svežih listov blagodejno vplivajo tudi na srbečo mozoljasto kožo.

  Sok navadnega netreska zdravi tudi opekline in blaži pike žuželk.

  Iz netreska lahko sami doma na povsem enostaven način naredimo mazilo, ki bo učinkovito pri zdravljenju ran, opeklin, zmečkanin in potplutb.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.