Navadni tolščak oz. portulak (Portulaca oleracea)

  Navadni tolščak oz. portulak (Portulaca oleracea)
  Deli naprej

  Navadni tolščak so uporabljali že v Starem Egiptu, že več kot tisočletje ga vzgajajo na Kitajskem in v Indiji, Francozi ga uporabljajo pri različnih tradicionalnih jedeh in juhah, pri nas pa ga teptamo, trgamo in mečemo stran kot plevel.

  Je enoleten, zelo obstojen »plevel«, ki se ga ne moremo zlahka znebiti, ko se naseli v našem vrtu. Najpogosteje raste pod paradižnikom, zato ga najprej poiščite tam.

  Rastlina, ki jo pogosto obravnavamo kot plevel, je pravzaprav brezplačna hrana in neverjetno naravno zdravilo. Zato stopite ven in poglejte, kaj vse se skriva na vašem vrtu.

  Navadni tolščak boste prepoznali po mesnatih, sočnih listih in rumenih cvetovih. Njegov sloves, da je samo plevel, izhaja iz dejstva, da raste v različnih pogojih, tako na rodovitni pognojeni zemlji kot na pustih in kamnitih površinah.

  Odpornost navadnega tolščaka se odraža v dejstvu, da njegovo seme lahko preživi v tleh celo 40 let. Izvira iz Perzije in Indije, danes pa raste po celem svetu. Obstajajo dokazi, ki potrjujejo, da lahko navadni tolščak uporabljamo pri različnih zdravstvenih težavah.

  Znanstveniki so ugotovili, da navadni tolščak vsebuje več andioksidantov kot špinača in da je koncentracija omega-3 maščobnih kislin večja od količin, ki jih lahko najdete v nekaterih ribjih oljih. Primeren je tudi za vegetarijance in vegane.

  Navadni tolščak ima celo 6x več vitamina E od špinače. Ima tudi 7x več beta karotena od korenčka. 100 g navadnega tolščaka vsebuje 21 mg vitamina C, magnezij, kalcij, železo, vitamin B2, kalij, fosfor in mangan.

  Antioksidanti izboljšujejo splošno zdravje in pospešujejo imunost. Štejemo jih kot glavne pomočnike pri boleznih srca, arterosklerozi, karcinomu ter izgubi spomina in vida zaradi staranja.

  Omega-3 maščobne kisline zmanjšujejo tveganje za revmatskim artritisom, Alzheimerjevo boleznijo ter demenco, astmo, srčnimi boleznimi in depresijo.

  Navadni tolščak je bogat z vitaminom A, ki preprečuje določene vrste karcinoma in izboljšuje vid. V 100 gramih navadnega tolščaka je 44 % priporočenega dnevnega vnosa vitamina A. Prav tako je bogat z vitamini B in C, vključno z riboflavinom, pridoksinom in niacinom, karotenoidi in sledmi mineralov železa, magnezija in kalcija.

  Deluje pri jačanju imunskega sistema, izboljšuje delovanje in krepi srce in ožilje ter nežno deluje proti nervozi in stresu, izboljšuje prebavo, zdravje in elastičnost kože. Navadni tolščak deluje tudi protibakterijsko in protiglivično, lahko pa pomaga tudi pri depresiji. Posušeni lističi navadnega tolščaka vsebujejo 16 % aktivnih antidepresivnih substanc. V ta namen ga kuhamo kot čaj. Sveža zel navadnega tolščaka je tako diuretik kot nežni laksativ, zato je idealna rastlina za hujšanje.

  Navadni tolščak je zelo koristen pri urinarnih in prebavnih težavah, saj deluje protiglivično in protimikrobno. Koristen je tudi pri kožnih boleznih, saj pozitivno deluje na akne, psoriazo in podobno.

  Zapomnite si, da navadni tolščak že kmalu po nabiranju prične izgubljati svoje hranljive lastnosti. Če imate premajhen vrt ali mislite, da bo zavzel celega, ga lahko vzgajate tudi kot sobno rastlino. Organsko seme navadnega tolščaka posadite v lonec z zemljo. Zemlja naj bo vlažna, vendar pazite, da ne zalivate preveč.

  Navadni tolščak oz. portulak (<i>Portulaca oleracea</i>)

  Foto: Lemur12

  Na Bližnjem vzhodu navadni tolščak prodajajo v snopih, ljudje pa ga uporabljajo za pripravo raznih jedi. V toplih krajih ga pogosto uporabljajo kot hrano, ki osveži. Navadni tolščak pa je prav tako uporaben pri pripravi nekaterih tipičnih mediteranskih jedi. Ima rahlo slan, nekoliko nevtralen, sluzast okus, ki marsikomu zelo prija, še posebej, če je pripravljen kot solata. Vendar pa lahko iz njega, tako kot katero koli zelenolistnato zelenjavo, pripravimo juho, dušeno zelenjavo, rižoto, ga umešamo z jajci, spečemo v pečici in podobno. Podušite ga s čebulo, česnom in paradižnikom ali pripravite zdravo solato z malce oljčnega olja in limonovega soka. Navadni tolščak je idealna in zdrava sestavina za pripravo priljubljenih juhic in šejkov.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.