Navadni repuh (Petasites hybridus)

  Navadni repuh (Petasites hybridus) 1
  Deli naprej

  Navadni repuh (Petasites hybridus) so v ljudskem zdravilstvu uporabljali proti znojenju, ob želodčnih bolečinah, za spodbujanje prebave in kot diuretično izkašljevano zdravilo, sveže liste pa so polagali tudi na rane in vneto kožo. Repuh ima tudi veliko drugih ljudskih imen kot so: klobčič, klobukovje, koželjc, kužni koren, lapiž, lapuž, lepiš, lupelje, jajčastokraki repuh, zdravilni repuh, štič. Za boj proti kugi so ljudje uporabljali različne zdravilne rastline in zelišča, med drugimi tudi navadni repuh.

  Zdravilni učinki

  Vsebuje eterično olje, alkaloid, petasitin, inulin, čreslovino in sluzi, pomaga nam pri zniževanje telesne temperature, bronhialnim boleznim, proti želodčnim težavam, kroničnih vnetjih želodčne sluznice, vnetjih sečevoda, glavobolu, pospešuje izločanje urina, blaži krče, sprošča in rahlja mišice deluje zoper žolčne kolike in topi sluzi v dihalih. Petasin, ki ga repuh vsebuje, deluje antiseptično in pomaga odpravljati krče, sprošča in rahlja mišice.

  Nabiranje in shranjevanje

  Repuh raste po vlažnih travnikih, potokih in močvarah in že zgodaj spomladi lahko opazimo zanimiva socvetja rožnate barve, navadnega repuha. V suhem vremenu nabiramo še majhne, za dlan velike liste in jih hitro posušimo. Veliki listi, ki zrasejo tudi do pol metra, nimajo več zdravilne moči. Zdravilno moč premorejo tudi socvetja in korenike, ki jih izkopljemo zgodaj spomladi, preden požene cvetno steblo ali v jeseni. Liste, cvetove in koreniko sušimo in shranjujemo ločeno, pri sušenju si lahko pomagamo z električnim sušilcem, pri sušenju pa moramo paziti, da liste in cvetove sušimo pri temperaturi, ki ne preseže 30 °C, koreniko pa pri največ 40 °C. Posušeno zelišče hranimo v zaprti posodi, primerni za shranjevanje živil.

  Uporaba zelišča

  Zavretek pripravimo tako, da dve čajni žlički listov in korenike prelijemo s skodelico mrzle vode, zavremo, pustimo stati 10 minut in popijemo.
  Tako pripravljen čaj znižuje telesno temperaturo, pospešuje izločanje urina, blaži krče, topi sluz.
  Poparek naredimo tako, da žlico posušenih in zdrobljenih listov repuha poparimo z litrom vrele vode, pokrijemo in pustimo stati deset minut. Pijemo skodelico čaja pol ure pred zajtrkom in skodelico pol ure pred večerjo.
  Čaj pospeši prebavo v želodcu in pomaga pri nervoznih želodčnih bolečinah.
  Nasvet
  Repuhov čaj zoper žolčne kolike najbolj učinkovito pomaga, če ga pijemo vročega.

  Repuh celi tudi rane

  V prah zdrobljeno koreniko poparimo s čim manj vode, damo med dve plasti sterilne gaze in položimo na vneto rano. Enak učinek dobimo, če na rano položimo sveže liste repuha, ki jih prej sesekljamo. Sveži listi hladijo opekline, odprte rane in pike čebel.

  Opozorilo

  Navadni repuh poleg zdravilnih učinkovin vsebuje tudi strupene snovi, zato ni primeren za nosečnice in doječe matere.

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.