Navadni pljučnik

  Navadni pljučnik 1
  Deli naprej

  Pljučnik poznamo pod mnogimi imeni: velikonočnica, noč pa dan, ptičje seme, pikec, zajček, srčnica, jezusova suknjica … In je v ljudskem zdravilstvu zelo dobro poznan kot zdravilo za bolezni dihal. Spoznajmo ga.

  Navadni pljučnik

  Navadni pljučnik, Pulmonaria officinalis, je do 30 centimetrov visoka trajnica, ki raste po listnatih gozdovih in v grmovju, ob nabrežjih, ob poteh … Najdemo ga vse tja do 1.300 mentrov nadmorske višine in tam, kjer so tla vlažna in bogata s hranili.

  Prepoznamo ga po listih, na katerih so dobro vidne bele lise. Cveti v marcu in aprilu in njegovi cvetovi, ki so v cvetnih koških, ki so prav tako porasli z dlačicami so sprva rdeči, kasneje pa se obarvajo v različne barve in tako lahko opazimo svetove v najrazličnejih barvah: od modre in vijoličaste pa tja do rdečih in roza odtenkov. Sicer pa celotna rastlina raste iz debele črno rjave korenike, iz katere požene steblo, ki je poraslo s ščetinastimi dlačicami. Tudi listi so porasli z dlačicami.

  Pljučnik nabiramo v času cvetenja in sicer celotno rastlino brez korenine. Sušiti jo moramo hitro, sicer rastlina počrni in izgubi svojo zdravilno vrednost. Zato nabran pljučnik povežemo v šopke, ki jih obesnimi v suh, zračen, a senčen prostor. Običajno pa je potrebno pljučnik do konca posušiti s pomočjo električnega sušilnika in sicer pri temperaturi do največ 40 °C.+

  Nabiramo pa lahko tudi le liste, v pomladnem času, pred cvetenjem.

  Pljučnik vsebuje mnogo zdravilnih učinkovin, med njimi tudi kremenčevo kislino, sluzi in kalicijeve soli, flavonoide, čreslovine …

  Zdravilni učinki navadnega pljučnika

  Pljučnik zaradi sluzi, kremenčeve kisline in kalicijeve soli zelo pomembno in močno vpliva na lajšanje bolezni dihal in je tako nepogrešljiv pri zdravljenju pljučnih bolezni. Star rek pravi, da ko ni nobene pomoči več, tedaj bo pomagal pljučnik. Zato se ob težavah z dihali vedno spomnite nanj.

  Pljučnik tako igra pomembno vlogo pri zdravljenju bolezni dihal, kot so: pljučnica, pljučni katar, pomaga pri kašlju in izkašljevanju sluzi. Pomaga tudi pri zdravljenju bronhitisa, gripe. Obnese se pri pljučni jetiki. Pomaga tudi pozdraviti hripavost in vnetje ustne votline. V ta namen se priporoča grgranje pljučnikovega čaja.

  Niso pa le bolezni dihal tiste, ki jih pljučnik pomaga zdraviti.

  Pomaga pri vnetjih, saj jih zavira, utrjuje tudi tkiva in zdravi hemoroide.
  Deluje tudi odvajalno, saj pospešuje izločanje seča. Pomaga pri boleznih mehurja in uspešno pomaga pri odpravljanju kamna in peska iz mehurja.

  Uspešno pomaga in blaži ter zdravi vnetje želodčne sluznice, pa tudi sluznice v prebavilih, v ustih in v žrelu. Zdravi in zaustavlja celo drisko in grižo.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.