Navadni pelin

  Navadni pelin 1
  Deli naprej

  Navadni pelin, Artemisia vulgaris, je dokaj pogosta rastlina, ki jo najdemo ob živih mejah, ob poteh, na obrežjih in med grmovjem. Navadni pelin so uporabljali že zelo dolgo nazaj. V starih časih je veljalo celo prepričanje, da če v čevlje položiš liste pelina, te bodo obvarovali pred utrujenostjo. V to so verjeli tudi Stari Rimljani; rimski legionarji naj bi prav zaradi navadnega pelina, ki so ga položili v sandale lažje prehodili dolgo pot do Švice.

  Navadni pelin

  Navadni pelin zraste nekje do 1,5 metra visoko, lahko tudi višje in ga prepoznamo po njegovem prijetnem vonju.  Ima močno in razvejano steblo, ki je pogosto obarvano rdeče. Listi navadnega pelina so dvakrat pernato deljeni, zgoraj bleščeči temnozeleni, spodaj pa dlakavi in belo polsteni. Cvetovi so združeni v razvejana latasta socvetja. Cveti od julija pa tja do sredine septembra. Rastlino nabiramo v času cvetenje, pa tudi korenino s koreninicami.

  Navadni pelin – uporaba in zdravilni učinki

  Navadni pelin se pogosto uporablja tudi v kulinariki kot začimba, ki se še posebej lepo poda k ribam in ribjim jedem. Odlično se obnese tudi v nekoliko bolj mastni hrani, saj pomaga pospešiti prebavo in pomaga raztapljati maščobo.

  Čeprav se kdaj zdi, da je pravi pelin izrinil navadnega, ima tudi navadni pelin kopico zdravilnih in blagodejnih učinkov.

  Navadni pelin deluje kot odvajalo in čistilno sredstvo. Pospešuje izločanje želodčnih in črevesnih sokov. Učinkovit je tudi pri odpravljanju notranjih zajedavcev, predvsem glist. Tako kot pravi pelin tudi navadni pelin vzpodbuja apetiti. Učinkuje tudi proti gnilobi.

  Pomaga blažiti menstrualne težave, kot so menstrualni krči, hkrati pa pomaga urejati menstruacijo.

  Pomaga pri splošni oslabelosti in pomaga povrniti moči.

  Pomaga zoper drisko in učinkuje pri zlati žili. Če navadni pelin pripravimo kot čaj, deluje uspavalno.

  Korenina, zmleta v prah pa pomaga pri božjasti; ko se pokažejo znaki, ki napovedujejo, da se bliža napad božjasti, korenino navadnega pelina zmeljemo v prah, čajno žličko prahu korenine prevremo v lahkem pivu in zaužijemo. Bolnik naj po zaužitju leže v posteljo in počiva. Pazi naj, da se ne prehladi, izogiba naj se tudi alkohola in varuje pred razburjenjem in stresom. Tako pripravljeno korenino navadnega pelina naj uživa dokler sledovi božjasti ne izginejo.

  Posebno opozorilo

  Navadni pelin, tako kot pravi pelin vsebuje snov tujon, ki je toksin in lahko povzroči omotico, glavobol, pa tudi bruhanje, trebušne krče in celo motnje centralnega živčnega sistema. Tako je obvezna zmernost pri uživanju pravega pelina. Čaj tako pijemo le po žličkah, večkrat dnevno. Sicer bi lahko prišlo do zastrupitve.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.