Navadni komarček – Foeniculum vulgare

  Navadni komarček - Foeniculum vulgare 1
  Deli naprej

  Navadni komarček je večletna rastlina, ki zrase do 2,5 m v višino. Je visok grm z aromatičnim vonjem. Iz kratke rumenkaste korenike požene razvejeno steblo z žlebičasto površino. Listi so trikotni, cvetovi pa majhni in rumene barve. Razširjen je v Južni Evropi in Sredozemlju, kjer ga že od nekdaj gojijo kot dišavno in zdravilno rastlino. Komarček lahko vzgojimo iz semen, ki jih posejemo spomladi. Najbolje uspeva v bogatih, rahlih tleh na sončnem rastišču.

  Zanimivosti

  V antiki so komarček že gojili in ga visoko cenili zaradi njegovih zdravilnih lastnosti pri ledvičnih in želodčnih težavah pa tudi pri obolenjih oči in slabemu vidu. V nekaterih zdravilnih knjigah so komarčkove korenine in plodovi priznani kot uradna droga. So važen sestavni del zdravil na receptih zoper napenjanje in črevesne krče.

  Druga imena za navadni komarček

  Sladki janež, fenkelj, janež, koromač, komorac, koper, koperc, koprivec, morski janež

  Kje raste?

  Pri nas ga gojimo na vrtovih, v primorskih krajih pa raste tudi podivjan.

  Učinkovine

  Eterično olje, maščobno olje, beljakovine, organske kisline in flavonoidi.

  Kdaj raste?

  Cvetove nabiramo poleti, ko so še v popkih, liste in semena pa septembra, tik preden seme dozori. Ponekod izkopavajo tudi korenine.

  Kaj nabiramo?

  Korenine, liste in plodove (semena).

  Učinkovanje in uporaba

  Komarček v ljudski medicini uporabljamo za lajšanje prebavnih težav, kot so lena prebava, napenjanje, zaprtje, napihnjenost in spahovanje. Rastlina deluje kot diuretik in blaži vnetja ter pomaga pri zdravljenju obolenj sečnega trakta.  Grgranje komarčkovega čaja lajša vnetje grla.

  Opombe

  • Nosečnice nikoli ne smejo jemati niti komarčkovega eteričnega olja niti pripravkov, ki ga vsebujejo.
  • Komarčkovo seme vsebuje tudi strupene snovi, zato priporočene količine nikoli ne smemo prekoračiti.
  • Komarčkovega olja ne uporabljajte v času dojenja ali pri majhnih otrocih.

   


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.