Navadna medena detelja (Melilotus officinalis)

  Navadna medena detelja (Melilotus officinalis) 1
  Deli naprej

  Navadna medena detelja (Melilotus officinalis) je zelo razširjena rastlina po vsej Evropi in tudi v Aziji, nabirajo in tudi izvažajo jo največ iz vzhodnoevropskih držav. Po ljudskem izročilu so se ji v različnih krajih pripisovale tudi različne, nepreverjene zdravilne lastnosti, saj so jo uporabljali za pomirjanje, uspavanje, blaženje krčev, sproščanje vetrov, hitrejše odvajanje vode in tudi za lajšanje izkašljevanja.

  Sicer pa se v ljudskem zdravilstvu medeno deteljo uporablja za lajšanje težav pri kroničnem popuščanju ven, krčnih žilah, vnetju venske stene, proti strjevanju krvi po srčnem infarktu in za odvajanje vode in blata.

  Zdravilni učinki in uporaba

  Medena detelja vsebuje eterično olje, melilotno kislino, flavonoide, čreslovine, holin in smole, ki zavirajo nastanek edemov in pospešujejo cirkulacijo krvi in limfe. Pripravke uporabljamo pri vseh težavah, ki nastanejo zaradi slabega delovanja ven, to so nočni krči v mečih, težke noge, otekanje in srbenje nog. Uporabljamo jo tudi pri zdravljenju  vnetja krvnih žil, po trombozi in zlati žili.

  Nabiranje in shranjevanje

  Navadna medena detelja (Melilotus officinalis) je zelo razširjena rastlina, saj uspeva ob zidovih, poteh, kot tudi na obdelanih tleh, ima zelo prijeten vonj po medu in v višino zraste od 30 do 90 cm, razvejano steblo ima sestavljene nazobčane liste na dolgih pecljih. V poletnih mesecih, se na vrhu stebla razvijejo dolgi grozdi z rumenkastimi majhnimi dišečimi cvetovi. V času cvetenja nabiramo nadzemni del in ga počasi sušimo v senci, nikoli pa ne smemo sušiti pri umetni toploti, ker vse učinkovine nastajajo med sušenjem rastline. Posušeno rastlino hranimo v dobro zaprti posodi, ki je primerna za shranjevanje živil, da se ne izgublja prijeten vonj po medu.

  Kuhanje čaja, kopeli in priprava tinkture

  Čaj pripravimo kot poparek tako, da 2 čajni žlički zdrobljene posušene medene detelje prelijemo z 250 ml vrele vode, skodelico pokrijemo, počakamo 12 do 15 minut, nato čaj precedimo in ga popijemo po dve do tri skodelice na dan. Čajni napitek v glavnem lajša vnetje ven in motnje, ki spremljajo kronično vensko oslabelost, denimo boleče in težke noge, nočne krče, srbenje in oteklino, z njim pa lahko izpiramo tudi rane, da se hitreje zacelijo in pozdravijo.

  Prevretek za obkladek pripravimo iz 20 gramov posušenega zelišča, ki ga prelijemo z 150 ml vode, zavremo in pokritega kuhamo 12 do 15 minut, če prevretek, ki ga uporabimo kot obkladek namenimo za lajšanje bolečin pri izpahu ali modricah, krpe namočimo v toplo tekočino in jih polagamo na prizadeto mesto, za ustavljanje krvavitve pa tekočino ohladimo.

  Kopel za poživljajoč in krepčilen učinek pripravimo tako, da naredimo poparek iz 100 g posušenih zelišč, ki jih prelijemo z 250 ml vrele vode, pokrijemo in počakamo 15 minut, nato precedimo in dodamo kopeli, ki smo jo pripravili.

  Tinkturo pripravimo iz domačega žganja ali 70% alkohola, ki ga kupimo v lekarni, v 1 l žganja namočimo 200 g posušene medene detelje, steklenico zapremo in med občasnim tresenjem počakamo 3 do 4 tedne, nato žganje precedimo in ga v manjših stekleničkah hranimo v temnem prostoru. Tinkturo uživamo tako, da 30 do 35 kapljic nakapamo v 150 ml mlačne vode in jo popijemo med jedjo 3 krat na dan.

  Opozorilo

  Vsi, ki imajo težave pri strjevanju krvi ali tisti, ki jemljejo zdravila za redčenje krvi, medene detelje ne smejo uživati.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.