Navadna krvenka (Lythrum salicaria)

  Navadna krvenka (Lythrum salicaria) 1
  Deli naprej

  Navadna Krvenka (Lythrum salicaria) je pogosta rastlina vlažnih tal, ki raste po vsej Sloveniji.

  V Evropi in Aziji je samonikla, v Ameriki, kamor so jo zanesli kot okrasno ali zdravilno rastlino, pa invazivna vrsta. V Sloveniji so ji dodali veliko ljudskih imen kot so: grižnica, kokaljka, mačji rep, navadno čibrije, šmarejtica, vrbovka, zvinjek, zviti koren in krvenka, ki je tudi njeno pravilno ime.

  Pisni in ustni zgodovinski viri govorijo, da so krvenko uporabljali za zdravljenje notranjih krvavitev, močnih menstrualnih krvavitev in krvavitev iz želodca in črevesa.

  Zdravilni učinki in uporaba

  Najbolje se obnese pri krepitvi črevesja, pri težavah, ki so povezane z želodcem, driski, pomanjkanju želodčne kisline in katarju želodčne sluznice. S poparkom lahko zaustavljamo krvavitev iz nosu, s spiranjem celimo rane, lajšamo težave pri hemeroidih, krčnih žilah in znižuje krvni sladkor. Rastlina vsebuje veliko čreslovine, sluz, eterično olje, pektin, poseben glikozid salicarin, karotenoide in še veliko drugih koristnih snovi.

  Nabiranje in shranjevanje

  Krvenka je trajnica, s cvetnimi suličastimi listi, visoka tudi do dva metra, najbolje uspeva ob sončnih močvirjih in ob potokih, ima čudovite škrlatno-rdeče cvetove, ki sestavljajo gosto klasasto socvetje. Cveti od julija do septembra in v tem času jo tudi nabiramo skupaj z listi.

  Nabiramo jo v suhem sončnem vremenu, stran od prometnih cest in industrije. Sušimo jo na zračnem senčnem prostoru, sušenje pa si lahko olajšamo tudi s pomočjo električnega sušilca in si s tem skrajšamo čas sušenja, cvetovi obdržijo svojo barvo, paziti pa moramo, da temperatura sušenja ne presega 30 °C. Posušene liste in cvetove hranimo v zaprti posodi, ki je primerna za shranjevanje živil.

  Kuhanje čaja

  Zavretek čaja pripravimo  tako, da 15 g posušene krvenke damo v lonec, prelijemo z 500 ml hladne vode in ko voda zavre, lonec odstavimo, ga pokrijemo in pustimo stati deset minut. Čaj pijemo čez dan počasi, po požirkih in z njim blažimo želodčne težave.

  Poparek pripravimo iz dveh žličk posušenih cvetov, ki jih prelijemo z 200 ml vroče vode, lonček pokrijemo in počakamo 10 minut. Čaj nam pomaga pri driski in želodčnim krvavitvah, lahko ga uporabljamo tudi zunanje, pri krvavitvah, za izpiranje in za obkladke. Obnese se tudi za spiranje vnete očesne veznice. Če čaj osladimo z medom in mu dodamo še limonin sok, dobimo okusen in zdrav napitek.

  Zunanja uporaba je zelo dobrodošla pri krvavečih ranah, saj rastlino svežo ali suho zmečkamo in jo položimo na krvavečo rano.

  Zmleto v prahu  so si nekoč z njo utrjevali dlesni, belili zobe, uporabljali za obrazne maske proti gubam in za umiritev pordele kože.

  Rastlina nima stranskih učinkov.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.