Navadna črnoglavka (Prunella vulgaris)

  Navadna črnoglavka (Prunella vulgaris) 1
  Deli naprej

  Navadna črnoglavka (Prunella vulgaris) je trajnica, ki je zelo razširjena po celi Sloveniji in tudi v Evropi, prisotna je celo v nekaterih predelih Azije, severne Afrike in Severne Amerike. V tradicionalnem kitajskem zdravilstvu so jo uporabljali za zdravljenje oči, proti visokemu krvnemu tlaku in oteklinam, v ljudskem zdravilstvu pa za zdravljenje pljučnih bolezni.

  Rastlina je svoje ime dobila po temni obarvanosti socvetja.

  Zdravilni učinki in lastnosti

  Navadna črnoglavka vsebuje grenčine, eterična olja, triterpene, tanine, flavone, rutine, maščobne kisline in vitamine A, B, C, in K.
  Cvetove uporabljamo za lajšanje težav s prebavili, dihali, vnetje žrela, ustavljamo notranje in zunanje krvavitve in znižujemo krvni pritisk, listi pa delujejo diuretično, proti-mikrobno in celijo rane.

  Nabiranje in shranjevanje

  Rastlina je nizke rasti, s plazečim razraslim poleglim steblom, ki se počasi ukorenini, iz poleglega stebla pa zrastejo poganjki v višino od 10 do 25 cm. Listi so podolgovati, rahlo jajčasti ali suličasti, neenakomerno nazobčani, na vrhu zaokroženi in nasprotno razvrščeni. Cvetovi so veliki od 1 do 2 cm imajo ustnato obliko in so temno modre ali vijoličaste barve. Navadna črnoglavka raste na sončnih, svežih, vlažnih, rodovitnih, peščenih, ilovnatih in glinastih tleh, porežemo jo takoj ko zacveti v dopoldanskem času, ko se rosa posuši. V zdravilne namene nabiramo cvetove in liste.

  Zel sušimo v senci, na zračnem prostoru in posušeno shranimo v embalaži, primerni za shranjevanje živil. V primeru, za sušenje neprimernega vremena, rastlino lahko posušimo s pomočjo električnega sušilca, paziti pa moramo, da med sušenjem temperatura ne preseže 30 °C.

  Čaj, krema in tinktura iz navadne črnoglavke

  Za pripravo čaja, tinkture, kreme in obkladkov lahko uporabljamo sveže ali posušene cvetove.

  2 žlički posušenih ali svežih cvetov prelijemo z 250 ml vroče vode, počakamo 8 do 10 minut nato čaj precedimo. Čaj ima rahlo grenak in pekoč okus.

  Tako pripravljen čaj lahko uporabimo tudi za grgranje vnete ustne in žrelne votline, kot tudi za pripravo obkladkov, ki pomagajo pri celjenju prask, ran in odrgnin. Za izpiranje vnetih utrujenih oči, razredčimo čaj v razmerju 1 : 1 s toplo vodo.

  Tinktura je izvleček alkohola določenih zdravilnih učinkovin, ki jih vsebuje zdravilna rastlina in se v alkoholu ohranijo več let. Tinkturo pripravimo tako, da rastlino namočimo v alkohol za približno mesec dni. Pozitivna stran tinkture je tudi ta, da vsebuje več zdravilnih učinkovin, kot če bi si pripravili samo čaj iz iste zdravilne rastline.
  Kapljice tinkture nakapamo v čaj ali vodo, ki ima sobno temperaturo in jo popijemo. Tinktura ni primerna za otroke, nosečnice in doječe matere.
  Kremo uporabljamo za zaščito pred  UV žarki in zapiranje manjših ran, pri pripravi kreme uporabljamo kvalitetno olivno, kokosovo ali druge vrste olje, ki se uporablja za nego kože in ima daljšo stabilno dobo.
  Za namakanje v alkoholu ali olju, je dobro zel pustiti čez noč oveneti, da izhlapi čim več vode, ki bi lahko razredčila alkohol ali pokvarila olje.
  Rastline in pripravkov iz nje ne uporabljamo v času menstrualnih krvavitev in krvi v urinu.

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.