Luštrek (Levisticum officinale)

  Luštrek (Levisticum officinale) 1
  Deli naprej

  Luštrek, Levisticum officinale, je zelišče, ki so ga v 16. stoletju imeli za afrodiziak in so ga iz  jugozahodne Azije v Evropo prinesli Rimljani.

  V Sloveniji so ga imenovali ljubčec, luštnek, luštrik, maggie ali levstik.
  V antičnih časih so ga uporabljali pri pripravi perutnine in morske hrane. Luštrek je danes zelo priljubljen v Nemčiji, Avstriji, Bolgariji in Romuniji pri pripravi juh, enolončnic in obar.
  V ljudski medicini so luštrek uporabljali tudi za zdravljenje srca, pri njegovem kroničnem obolenju in srčnem popuščanju, njegove korenine  pa pri težavah ledvic in mehurja.

  Zdravilni učinki in lastnosti

  Luštrek je rastlina, ki ima številne pozitivne učinke na naše zdravje in širok krog uporabe, tako v zdravstvu kot tudi kulinariki.

  Korenika in plodovi vsebujejo hlapno olje, ki vsebuje butilftalid, ki daje luštreku tipičen močan vonj. Luštrek vsebuje tudi škrob, gumi, olje, maščobo, smolo, grenčice, vitamine in rastlinske hormone. Uživanje luštreka na nas deluje diuretično in dihidrira telo, nam koristi pri odvajanju urina, čiščenju krvi, zdravi mehur, ledvice in migreno. Uživanje dviga energijo ledvic, spodbuja delovanje sečil in rodil. Je tudi močan afrodiziak. Z dodajanjem luštreka v prehrano odpravimo tudi spahovanje, pekočo zgago, napenjanje in spodbujanje izločanja težkih kovin iz telesa, kadar izvajamo kuro čiščenja krvi.

  Nabiranje in shranjevanje

  Luštrek (Levisticum officinale) je trajnica, ki v višino zraste tudi do dveh metrov, z debelo koreniko, ki ima razvejane koreninice. Uporabna in tudi zdravilna je cela rastlina, največ se uporabljajo listi in korenine. Listi so prvo leto peresaste oblike, v drugem letu pa se razvijejo še lepi rumeni cvetovi. V prvem letu in pred cvetenjem nabiramo zeleni del rastline in jo posušimo na temperaturi, ki ne preseže 30 °C. Jeseni ali spomladi izkopljemo koreniko, dobro jo operemo, osušimo, jo na drobno narežemo in posušimo, pri sušenju si lahko pomagamo z električnem sušilcem za sadje in zelenjavo, pri tem pa moramo paziti, da temperatura ne preseže 40 °C, enako lahko posušimo tudi plodove.
  Posušeno rastlino, korenike in plodove hranimo ločene najprej v papirnatih vrečkah, ko pa smo prepričani, da so dovolj suhi, jih lahko hranimo v zaprti posodi primerni za shranjevanje živil.

  Uporaba in priprava

  Kulinarika

  Luštrek se največ uporablja v kulinariki kot začimba in se svež ali posušen odlično poda v mesne, zelenjavne in tudi ribje juhe. Uporablja se tudi pri pripravi enolončnic, ragujev in omak. Pri uporabi moramo paziti na količino luštreka, ki ga dodajamo jedem, saj ima močno aromo in lahko hitro prevladuje pri vonju in okusu jedi.

  Zdravilstvo

  Posušeni ali sveži zeleni del, korenine in plodove luštreka lahko pripravimo kot prevretek tako, da dve čajni žlički zeli prelijemo z 250 ml vroče vode in kuhamo 10 minut, nato precedimo in tekočino uporabimo kot dodatek kopeli ali obkladkih pri manjših ranah, edemih in čiščenju kože.

  Kot zdravilo lahko uporabljamo tudi eterična olja, ki so pridobljena iz korenin in jih lahko kupimo v lekarnah in specializiranih trgovinah. Pri uporabi upoštevamo navodila proizvajalca.

  Luštreka ne uporabljamo, če imamo obolenje, odpovedi in kronično obolenje ledvic.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.